Љајић о "Агрокору": За сада нема последица, пратимо ситуацију

Хрватском "Агрокору", који запошљава укупно 60.000 радника, од тога у Србији више од 11.000, љуљају се темељи. Министар Расим Љајић каже да за сада нема последица по запослене, али ни за добављаче у Србији.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће ове недеље бити одржан састанак српских државних званичника са руководством "Агрокорових" фирми у Србији.

"Разговараћемо са представницима 'Фрикома' и 'Дијаманта', јер желимо да на тај начин дамо врло јасну поруку, да упутимо информацију и према запосленима и према добављачима", навео је министар.

Нада се да ће "Агроком" успети да стабилизује своје пословање.

"Повериоци посебно руска "Сбербанка" је заинтересована да се овај проблем реши, пре свега због себе јер је она била и највећи кредитор милијарду и триста милиона евра", објашњава Љајић.   

Наводи да Хрватска влада најављује нови закон који ће помоћи компанијама.

"Хрватска је најавила закон којим ће се помоћи компанијама које запошљавају више од 8.000 радника и које су задужене више од милијарду евра а Агрокор је једна од три компаније која задовољава те критеријуме. Ми са пажњом пратимо оно што се дешава у Србији и оно што се дешава у Хрватској као матичној земљи 'Агрокора'", наводи министар.

Љајић истиче да ове године очекује значајан пораст туриста из Русије у Србију.

Говорећи о спољнотрговинској размени Србије и Русије, Љајић је рекао да је у 2016. дошло до опоравка спољнотрговинске размене у односу на 2015. годину, када је због пада рубље била смањена тражња српских производа на руском тржишту.

Најављује реализацију неколико великих пројеката.

"Почећемо са изградњом гаража на Копаонику. Завршити Омладински културни центар на Златибору. Инфраструктуру на Старој планини", наводи министар.

Оцењује да је ова зимска сезона била боља него што се очекивало.

"Ове године смо имали много више туриста а интересовање за ваучере је огромно. Данас ће бити издато 20.000 ваучера. Прошле године у ово време поделили смо 9.000 ваучера. Очигледно је да ће свих 60.000 до 15. октобра када истиче рок бити подељено", оцењује Љајић.

Најављује да ће ове године бити решен и статус неколико бања.

"Посао око решавања статуса бања иде спорије него што смо очекивали. Оно што морамо да урадимо јесте да решимо имовинско-правне спорове са десетак бања јер имамо неколико заинтересованих. Мора да се зна ко је власник бања да би могли да уђемо у процедуру реорганизације", објашњава министар.

Истиче да ће велики неуспех представљати ако се не реши имовинско-правни статус бар пет бања у овој години.

"За нас ће бити велики неуспех ако за пет од тих десет бања не решимо имовинско-правни статус у току године", закључио је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво