Тимови Министарства трговине и "Меркатора-С" у контакту

Хрватски "Агрокор" банкама и добављачима дугује око шест милијади евра. Камате су изнад 10 одсто, а профитне стопе испод седам одсто, што је неодрживо. Пословање компаније "Меркатор-С", која је део "Агрокор концерна", стабилно је. Та компанија у потпуности и благовремено измирује све обавезе према држави и запосленима, саопштено је после састанка министра трговине Расима Љајића и генералног директора "Меркатора-С" Александра Сератлића. Министар Љајић позива добављаче који имају било какав проблем у пословању са компанијом "Меркатор С" да се обрате министарству.

"Агрокор концерн" преко својих фирми у Србији запошљава 11.200 људи. Трговински ланац "Меркатор-С", у чијем су саставу "Рода", "Меркатор" и "Идеа" – до 9.000 људи. Процењује се да удео "Агрокорових" фирми у Србији износи између 0,6 и 0,7 БДП-а, а укупна продаја производних компанија тог концерна, попут "Фрикома", "Дијаманта", "Кикиндског млина" и "Мивеле", износи око 230 милиона евра.

"Са сигурношћу можемо рећи да је пословање компанија које имају везу са 'Агрокором' стабилно, пре свега када говоримо о малопродајном ланцу 'Меркатор-С'. Важно је истаћи чињеницу да је власник 'Меркатора-С' у Србији 'Меркатор д. д. Словенија', и да самим тим не постоје директна веза са власништвом и они проблеми које имамо у Хрватској не могу се директно имплицирати на Републику Србију", наводи Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Економисти кажу да преинвестиране, презадужене компаније у сличним ситуацијама прво измирују финансијске обавезе, кредите и рате.

"У тој ситуацији страхују добављачи, односно кашњење у исплати добављачима правило је понашања таквих презадужених фирми, јер они сав новац, сав кеш из пословања скупљају како би плаћали финансијске обавезе. 'Агрокор' на консолидованом нивоу има јако велика кашњења, односно јако велико време везивања добављача, то је око седам месеци", каже економиста Драгован Милићевић.

"Меркатор-С" у Србији има више од 300 продајних објеката и готово 220.000 квадрата. Тимови Министарства трговине и компаније "Меркатор-С" састајаће се једном недељно, како би размењивали информације и решавали проблеме.

"У сваком случају, апсолутно смо спремни да се укључимо како бисмо заштитили пре свега статус запослених у 'Меркатору', а с друге стране, како бисмо евентуално решавали проблеме које имају наши добављачи. Ради се о 660 добављача 'Меркатора' у Србији, од тога је 490 малих добављача", каже министар трговине Расим Љајић.

Очекује се да ће наредних дана министар Љајић одржати одвојене састанке и са руководиоцима компанија "Дијамант" и "Фриком", које такође послују у склопу "Агрокор концерна".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи