Вучић: Ниш је добра дестинација, сви хоће овде да улажу

Премијер Александар Вучић присуствовао је у Нишкој Бањи потписивању уговора између Министарства привреде и компаније "Интегрејтед микроелектроникс". Премијер је поручио да Ниш постаје центар Југоисточне Европе.

У обраћању после потписивања уговора, Александар Вучић је рекао да се поноси тиме што ће Ниш постати центар региона, приметивши да је томе добрим делом допринела и влада.

Представницима компаније "Интегрејтед микроелектроникс" (ИМЕ), Вучић је поручио да жели да види 1.250 запослених, да буду задовољни са породицама у Нишкој Бањи и да га веома радује што је уговор потписан.

Подсетио је да је пре неколико месеци, када је био у Нишу, рекао да ће урадити доста тога за тај крај, набрајајући да су до сада доведени "Џонсон електрик", који ће имати 3.000 запослених, "Астер", те да ће ускоро доћи и "Цумтобел", који је "мерцедес у свету светла" и доноси нови квалитет.

Влада је, поручио је, за Ниш дефинитивно издвојила доста новца, а као пример навео да је само за ИМЕ издвојено 6.800 ева по запосленом.

"Тиме показујемо колико новца дајемо за Ниш", рекао је и додао да ће кад прође кампања отворити и велелепни Клинички центар.

Навео је да је влада издвојила и новац за буџетске потребе Ниша, а да грађани могу да очекују боље време за свој град и за нишавски регион.

Ускоро се завршава Коридор 10, најавио је, додајући да Нишлије ускоро могу да очекују убрзање почетка радова на ауто-путу Ниш–Приштина, што је, приметио је, тражила и немачка канцеларка Ангела Меркел.

"Нећемо, међутим, бити задовољни док број незапослених у Нишу не буде испод 20.000, а у нишавском региону испод 30.000", поручио је Вучић.

Следеће године, како каже, а о томе је, подсетио је, разговарао и са европским комесаром Ханом у Сарајеву, Ниш ће бити домаћин састанка западноевропских премијера.

"На тај скуп ће доћи сви европски и лидери региона", објаснио је Вучић.

Упитан колико је влада уложила у посао с компанијом ИМЕ, Вучић је рекао да је то 8,6 милиона евра, али да треба имати у виду колико је и раније уложено у Ниш, а по чему се, како је навео, види колико нам је Ниш важан.

"Да ли неко може да ми покаже, не рачунајући претходну и ову годину, да су толике инвестиције дошле у Ниш, а да при томе ниједан велики систем није угашен", упитао је и навео да ће у тој компанији бити запослено 143 инжењера, те да ће их бити још више.

"Једна фабрика отвара другу", поручио је Вучић и подсетио да је исто то рекао и за "Џонсон електрик" када је дошао у Србију, у Ниш.

Вучић је поновио да је Ниш добра дестинација и да тамо сви хоће да дођу и улажу, али и навео да ће, тамо где проблема има, држава да инвестира.

"Наши су људи обучени, добро раде, имамо стабилност, а и када имамо паре, онда можемо да помогнемо", поручио је Вучић, наводећи да је суфицит тренутно 11,5 милијарди динара, а да је било планирано да нам дефицит у овом моменту буде 47 милијарди, те да зато може и да се улаже.

Фабрика у Нишкој Бањи биће 15. у свету у власништву филипинске компнаије ИМИ, а Србија осма земља у којој инвеститор са далеког истока улаже новац. Предност при запошљавању имаће инежењери електронике и машинства.

"Уговором смо се обавезали да ћемо у наредних 10 година запослити 1.250 радника, уложити више од 30 милиона евра. Донећемо нове технологије и довести нове клијенте", каже извршни директор ИМИ Жил Бернард.

Градоначелник: Вучић ствара услове да југ живи боље

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић изразио је задовољство због потписаног уговора о изградњи нове фабрике у том делу Србије, у којој ће радити 1.250 запослених, и захвалио премијеру што ствара услове да грађани на југу Србије живе боље него раније.

"Ово је још један велики и значајан дан у животу нашег града. Потписали смо уговор за још једну фабрику и велику инвестицију укупне вредности од 30 милиона евра", рекао је Булатовић новинарима по потписивању уговора о додели средстава за инвестициони пројекат.

Наводећи да ће се у фабрици "Интегрејтед микроелектроникс" запослити више од 1.250 људи, од чега ће велики број бити високообразовани, Булатовић каже да има разлога да верује да ће Ниш с правом заузети место које му припада.

"Нове инвестиције, изградња нових фабрика, отварање нових радних места, запошљавање наших грађана су циљ којем тежимо и верујемо да ћемо у најскорије време тај циљ остварити", рекао је Булатовић.

Стопа незапослености у Нишкој Бањи је 51 одсто. Шест страних компанија које су отвориле погоне у Нишу, у протеклих осам година, знатно су смањиле број незапослених, а најтраженији су били радници са средњом машинском и електротехничком школом.

"Наши саветници свакога дана раде тестирања људи са евиденције за неке од ових компанија. Наравно да њима то значи, поготово онима који су завршили средњу школу или су без квалификације", рекла је заменица директора филијале Националне службе за запошљавање у Нишу.

Нова фабрика налазиће се на површини од 10 хектара, у месту Лозни Калем, близу Нишке Бање. Преосталих 20 хектара општина је предвидела за неког новог инвеститора и за изградњу аква-парка. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи