Просечан Србин задужен са две и по зараде, Словенац са четири

Политички односи Србије и Словеније никада нису били бољи, а то се посебно односи на економску размену – рекао је словеначки амбасадор у Београду Владимир Гаспарич. Србија је прво извозно тржиште после земаља Европске уније, а словеначке компаније су инвестирале милијарду и 200 милиона евра. На другој страни, Србија у Словенији инвестира у туризам.

Словеначка дипломатска и економска елита вечерас је у Београду на једном месту. Словенци кажу да су Срби талентовани за бизнис, али да је будућност у приватној иницијативи, а мање у трци за радним местом у државној служби. У Словенији је обрнуто, па то објашњава чињеницу да 400 словеначких предузећа у Србији запошљава 30.000 радника.

"Срби су постали први гости у нашим бањама – 100.000 Срба прошле године је посетило Словенију и невероватан је тренд – за 18 одсто се повећао долазак српских туриста у Словенију, што је рекордно", рекао је Гаспарич.

Иако је просечан Србин задужен са 936 евра или две и по просечне месечне зараде, и чини нам се да је то јако много, за европске параметре – није тако, јер просечан Словенац дугује своје четири месечне зараде, а просечан Хрват је задужен на скоро пет плата. Зато банкари најављују експанзију кредитирања у Србији, посебно за стамбене позајмице.

Просечан Словенац у кредитном уделу за отплату стамбених позајмица у просеку одваја 18 одсто прихода, док је у Европској унији тај удео око 37 процената.

"Ми смо почели са једном јасном стратегијом раста, јасном потпором локалном становништву и сад у последњој години имамо резултате – брзи раст активе и у становништву и у бизнису. Ми верујемо да је српско тржиште најзначајније поред словеначког, и ту ћемо интензивно улагати наредних година", рекао је председник Извршног одбора Банке НЛБ у Словенији Блаж Бродњак.

Банка НЛБ не би кренула у експанзију улагања у региону да се није решила ненаплативих потраживања која је свела на једноцифрени ниво, али је пре тога велики део дуга или рефинансирала или отписала.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара