Србија вапи за ИТ стручњацима

Домаћи ИТ сектор могао би одмах да запосли између 10.000 и 15.000 стручњака, каже за РТС саветник у Министарству државне управе и локалне самоуправе Вукашин Гроздић. Напомиње да је министарски ИТ савет Владе Србије планирао 1,5 милиона евра за преквалификације у ИТ сектору и да ће тај пројекат обухватити укупно 1.000 људи.

За ове послове се у Србији едукује само између 1.000 и 1.500 људи годишње, а Гроздић каже да постоји велика потреба компанија за ИТ стручњацима у Србији.

Гроздић је за РТС рекао да се дешава да компаније које раде истраживања, студије изводљивости и слично одустају од доласка у Србију када виде да нема довољно потребних кадрова.

Вукашин Гроздић је подсетио да је Министарство државне управе и локалне самоуправе у суботу почело онлајн селекцију кандидата за учешће на програму преквалификација у ИТ сектору који се спроводи у сарадњи са ИТ заједницом.

Он је казао да је министарски ИТ савет Владе Србије планирао 1,5 милиона евра за преквалификације у ИТ сектору и да ће тај пројекат обухватити укупно 1.000 људи.

Сада се спроводи пилот-пројекат са првих 100 стручњака, а после ће бити обухваћено још 900 људи.

"Онлајн тестирање је почело у суботу и завршиће се у уторак, а у четвртак ћемо имати базу свих пријављених. Циклус ће трајати од три до четири месеца, затим пракса месец до два и пратиће их у наредних осам месеци. Циљ је да у тих осам месеци буду запослени три месеца на минималној плати од 40.000 динара", додао је Гроздић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво