Вучић: Сваке године све више новца за пољопривреду

Премијер Александар Вучић поручио је да је намера Владе Србије и АП Војводине да улажу из године у годину све више новца у привреду и развој пољопривреде и најавио доношење закона за сезонске раднике.

Вучић је то рекао приликом посете привредном газдинству "Ћирић агро", једном од најуспешнијих привредних газдинстава у Тителу.

Како је рекао, ове године је уложено у набавку трактора, мреже против града и наводњавање.

Навео је да је суфицит око пет милиона евра, уместо 40 милиона евра дефицита колико је планирано и одобрено од стране ММФ-а и Скупштине, могућност за подизање пољопривреде.

За ову годину је предвиђено пет пута више улагања у пољопривреду на републичком и неколико пута на покрајинском нивоу него прошле, посебно у прерађивачку индустрију.

Премијер је назначио да држава хоће да даје новац за инвестиције, али не у смислу социјалне категорије, већ да подстиче раст, а не нерад.

Најавио је да ће бити донет и Закон о сезонским радницима, где ће бити предвиђене најниже пореске стопе.

Објаснио је да је план да порези не буду виши од 20 одсто, за разлику од оних који сада оптерећују зараде, а износе 64 одсто.

Премијера су у привредном газдинству "Ћирић агро" дочекали министар пољопривреде Бранислав Недимовић, председник покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и власник и директор компаније Милан Ћирић.

Вучића су, на улазу у круг компаније, дочекали и грађани са којима је кратко разговарао, поручио им да ћемо очувати мир и стабилност, како бисмо могли успешно да радимо и напредујемо, захвалио им се на дочеку и пожелео све најбоље.

"Ко има овакав народ, нема чега да се плаши, ни ја се не плашим", рекао је Вучић грађанима.

Приликом посете газдинству "Ћирић Агро", тема су били и сезонски радници. Министар пољопривреде има идеју, а премијер најављује нови закон.

Директор "Ћирић Арго", Милан Ћирић, каже да има много радника који раде преко студентске задруге и да долази до проблема када радника, који је пријављен у задрузи, не могу да нађу на суду.

"Нађемо се на суду ако се повреди ту, и да није повреда никаква, уцењују нас", каже Ћирић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да ће, када се уреди питање сезонског рада, бити задовољни и послодавци и радници.

"Имају пензијско, инвалидско осигурање, здравствено осигурање у случају повреде на раду и плус имамо државу која ће имати приходе, јер има око 100 хиљада њих које не препознаје закон", каже Недимовић.

Био би задовољан, каже, ако постигне да закон препозна 15, 20 хиљада радника.

"Ћирић агро" има око 200 запослених, а бави се узгојем, сортирањем и извозом јабука, претежно у Русију.

Површина засада јабуке "Ћирић агро" је 240 хектара, а капацитет хладњаче 13.500 тона, док је у припреми изградња хладњаче за још 8.000 тона.

Газдинство је подизање засада делом финансирало од подстицајних средстава по конкурсима Министарства пољопривреде и покрајинског Секретаријата за пољопривреду.

Подстицања средства су добијена за 2013, 2014, 2015. и 2016. годину за по десет хекатара засада.

Подизање засада на осталих 200 хекатара финансирано је из сопствених средстава газдинства и кредитне линије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво