"Експо Русија–Србија" – јачање економских односа две земље

Београд је четврти пут домаћин међународне привредне изложбе "Експо Русија–Србија" и пословног форума на којем учествује око 200 компанија из Србије, Русије и других земаља југоисточне Европе. Изложба и пословни форум трају до 17. марта са циљем да се појачају економски односи између Русије и Србије.

Српски извоз у Русију је испод могућности наше привреде, иако је обим робне размене између две земље, само 2016. био више од две милијарде евра. За прву винарију из Србије која се представила на Московском сајму, то тржиште значи и потпуно нове могућности.

"На сајму смо имали позитивних утицаја, зато што Русија не зна много о српским квалитетним винима јер је мало вина долазило из Србије и Шумадије", каже Павле Радановић из Винарије ПИК Опленац.

И руске компаније виде шансу на српском тржишту. После изложбе очекују и пословне пројекте.

"Дошли смо како бисмо учествовали на бизнис форуму. Желимо да успоставимо контакте како би у будућности имали размену наших производа намењених пољопривредној производњи. Желимо и да више ваших пољопривредних производа и семена видимо на нашем тржишту", објашњава Игор Довгал из Руске компаније "Диас".

Макроекономски услови су створени да се повећа размена две земље, оцењују руски партнери. За то су потребни и конкретни договори и планови.

"Предвидели смо да треба да усредсредимо наше напоре на организацију монтажне производње односно да се врши монтажа наших производа у Србији. Видимо заинтересованост руских предузећа за то да уђу на европско тржиште, а као пролаз могла би да послужи и Србија", каже заменик руског министра за индустрију и трговину Глеб Никитин.

Србија и Русија имају потписан Споразум о слободној трговини. Тим споразумом, већина српких производа је изузета од плаћања царине, осим ако није реч о производима који су посебним протоколом изузети из режима слободне трговине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара