Отворен део саобраћајне обилазнице око Београда

Председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић, потпредседници владе, ресорни министри и градоначелник Београда Драган Ђилас отворили за саобраћај "сектор 4" обилазнице око Београда - од Орловаче до Остружнице.

Деоница обилазнице око Београда од Остружнице до Ибарске магистрале данас је отворена за саобраћај.

Тај део обилазнице је отворио председник Србије Борис Тадић, а церемонији су присуствовали премијер Мирко Цветковић, потпредседник српске владе Јован Кркобабић, градоначелник Београда Драган Ђилас, министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић и више министара.

Покретач развоја Србије

Председник Србије и председник Националног Савета за инфраструктуру Борис Тадић изјавио је да је саобраћајно и привредно повезивање Србије са ЕУ предуслов политичких интеграција.

Тадић је, на отварању сектора четири обилазнице око Београда, рекао да ће завршетком обилазнице Београд и додатно постати покретач развоја читаве Србије.

"Када Србија буде у привредном и саобраћајном смислу повезана са ЕУ, онда ћемо и политички лакше бити повезани са ЕУ. Србија не може да премости кризу ако заустави инвестиције у развој, морамо у годинама које долазе да пронађемо средства за развој. Ако зауставимо инвестиције, суочићемо се са тешким последицама у будућности", изјавио је Тадић.

Председник Тадић је истакао да је завршетак деонице од Обреновачке петље до Орловаче велики подвиг радника и инжењера српских путарских фирми, којима су они, како је истакао, повратили референце изгубљене у прошлим годинама.

"Захваљујем радницима, ово је велика победа рада, њихова победа. Знам колико им је тешко било. Без вас, људи, не можемо да завршимо овај посао. И инжењери су показали да наша грађевинска предузећа могу да раде и да они који су прошлих година изгубили поверње у њих могу да врате то поверење", рекао је Тадић.

"Од овога не треба да правимо велики спектакл, и, као у ранијим временима нестварне победе, ово је, пре свега, победа радника, јер овим су добили референце да крену напред", рекао је Тадић, истичући да ће тренутак за славље бити дан када ће бити завршен читав Коридор 10.

Према његовим речима, пред извођачима радова је тежак задатак да заврше деонице пет и шест, од Орловаче до Бубањ Потока на којима мора да буде изграђен велики број тунела и мостова.

Најава нових пројеката 

Градоначелник Београда Драган Ђилас захвалио је свима који су последњих месеци даноноћно радили да би обилазница око Београда била отворена и да би овај део Коридора 10 могао да се пусти у саобраћај.

"За Београд је кључна ствар да се ови радови на обилазници наставе што интензивније и да се уради део између Добановаца и Батајнице, као и сектори пет и шест," казао је Ђилас приликом отварања дела обилазнице око Београда код Остружнице и истакао да ће, када се то уради, један део саобраћаја моћи да се измести, јер ће се понудити алтернатива, а тиме смањити гужве у Београду.

Ђилас је подсетио да је град и до сада учествовао у пројектима који су важни и најавио да се у наредној години очекује да у Београду "почне да се гради нови мост" и да крену и други инфраструктурни пројекти, као што су Прокоп и градска желзница.

"Очекујемо разумевање Републике за то и све оно што је неопходно да би Београд био метропола, јер када се Београд развија то вуче и целу Србију", поручио је градоначелник.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво