Кркобабић између обећања и ММФ-а

Потпредседник Владе Јован Кркобабић каже да последње повећање пензија не би требало да буде једнократно. Са друге стране, ММФ сматра да пензије увећане за 10 одсто не би смеле да буду основица за даља усклађивања.

Пензионери у Србији су са последњим чеком почели да добијају обећано повећање пензија, у складу са Владином уредбом.

Потпредседник Владе задужен за реформу пензионог система Јован Кркобабић тврди да се нигде у Владиној уредби не наводи да је реч искључиво о једнократном повећању. 

"У уредби лепо пише да повећана основица служи за даље усклађивање пензија и тачка. Дакле, у Владиној уредби нема говора о једнократном повећању, све је јасно и нема простора за било каква тумачења", рекао је Кркобабић Танјугу.

Октобарске пензије увећане су за 10 одсто по основу ванредне повишице и још 4,13 одсто због редовног усклађивања са трошковима живота и растом зарада.

Потпредседник Владе каже да је исплатом обећаног повећања "прекинут је социјални геноцид над пензионерима".

"Да ли ће то тако остати или ће то неко сруштити не зависи од мене. Ја то сигурно срушити нећу", изричит је Кркобабић.

"Тврд" став ММФ-а

Представници Међународног монетарног фонда, који ове седмице бораве у Београду, сматрају да управо увећана пензијска основица не би требало да буде полазна основа за будућа усклађивања.

"То не могу да коментаришем. ММФ-у сам рекао шта сам имао. Шта ће, међутим, даље бити не могу да предвидим, јер не зависи од мене", истакао је Кркобабић.

Премијер Мирко Цветковић требало би сутра да саопшти делегацији ММФ-а да ли ће Влада Србије прихватити предлог да се суспендује ванредно повећање пензија од десет одсто.

Ако Влада одлучи да повећа пензије, ММФ ће инсистирати на замрзавању зарада у јавном сектору на свим нивоима.

"Вечерње новости" пишу да премијер Цветковић инсистира на томе да Влада следеће године формира фонд, из кога би држава помагала пензионерима са нижим приходима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво