Под којим условима фирма може да буде у стану?

Пре две и по деценије грађани су, захваљујући откупу, станарско право заменили власништвом над станом. Иако су до тада стамбене зграде биле предвиђене искључиво за становање, многи су станове претворили у пословне просторе. Надлежни кажу да нема прецизне евиденције о томе колико је привредних друштава у становима.

Широм Србије на многим стамбеним зградама – табле на којима је назив фирме. Станари тврде да и кад пријаве власника стана да ремети кућни ред, надлежне инспекције кажу да стан физичког лица може да служи као седиште привредног друштва.

Грађани наводе да станови служе да се у њима живи а не да се обављају разне делатности: преглед зуба, раде лабораторијске анализе, плаћају туристички аранжмани. Истичу и да има зграда у којима се тачно зна ко у њима држи фирму, а кад им инспекција покуца на врата, они кажу да у стану живе.

У Агенцији за привредне регистре прецизирају да није у њиховој надлежности да утврде да ли је седиште предузећа у стану. Управо због тога стручњаци упозоравају да цвета нелегално пословање.

"Када пројектујемо зграде, тачно се зна да ли су оне предвиђене за становање или пословање. Међутим, дешава се да се станови издају и у друге сврхе – за маркетиншке агенције, туристичке агенције, зубарске ординације. Ту је и могућност да се порез заобиђе", објашњава професор Ева Ваништа Лазаревић са Архитектонског факултета.

Према Закону о становању, на локалним самоуправама је да направе регистар станова који се користе као привредна друштва, а инспекције да контролишу да ли се адреса фирме поклапа са оном на којој је пријављена.

"Овде је простор да јединице локалне самоуправе у својим правилима кућног реда пропишу одређене услове у којима може бити и сагласност већег броја власника посебних делова зграде да се у њиховој згради у неком стану обавља и одређена привредна делатност", наводи Јованка Атанацковић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Добар пример уређености области становања је Немачка.

"Међутим, ако се ради о областима које су дефинисане као области претежно за становање онда у тим областима је дозвољено регистровање делатности само ако се испуњавају два услова. Први се односи на то да те делатности не ометају остале становнике зграде, а други услов се односи на то да лице које региструје самосталну делатност истовремено и живи у тим објектима", објашњава Коста Јовић из Немачко-српске коморе.

У Немачкој постоји закон донет у циљу борбе против рада на црно. Ако инспекција установи да у стану није пријављена привредна делатност, казне су до 50.000 евра за власника стана. За вишеструко непријављивање радника казне су до 30.000 евра, а за утају пореза и до 10 година затвора.

Остали аутори: Оливера Вукосављевић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 14. мар 2017, 11:34) - Soskic [нерегистровани]

posao

Evo posla za inspekciju. Samo da sve popisu marketinske agencije po stanovima. Da shvate ko su vlasnici, njihova imena i kako izrabljuju radnike, ne placajuci im doprinose.

(уторак, 14. мар 2017, 09:50) - Mile TranziCIA [нерегистровани]

sta je sa mozgom

Osnovni problem u zemlji Srbiji su visoki porezi i doprinosi i komplikovana birokratija sa kojom se svakodnevno susrece privatni preduzetnik pa cak i obican gradjanin.Poreski i drugi inspektori su navikli da upadaju na prepad u firme i lokale kao kauboji na divljem zapadu i da reketiraju.Ako na taj nacin ova drzava smatra da ce da suzbije sivu ekonomiju grdno se vara,cak stavise jos gore ce da bude.Jer ako mene uvate da ne izdajem racune ili radim ne prijavljeno pa mi rebnu kaznu,ja cu onda tek da radim na crno da isplatim tu kaznu...jer drugacije i ne moze.Na zapadu se inspektor najavi 7 -15 dana unapred telefonskim pozivom da ce da dodje dana tog i tog u toliko i toliko sati, u obilazak firme i da vlansnik pripremi svu papirologiju.Ako prilikom pregleda papira utvdi da nesto nije kako treba on ce da te uputi kako to da izmenis i da ubuduce ispravno radis i da se najavi u ponovni dolazak kako bi proverio dali si postupio po prethodnom dogovoru, tek ako to ne promenis i tada onda placas kaznu...zar ima razloga da u takvim okolnostima ti ne radis po zakonu ako to ne stiskaju i ne upadaju kao specijalci.Kada rad inspekcija i administracije dovedete na taj nivo da privatnim preduzetnicima bude lako i pristupacno da rade, nema od ove drzave nista.