Ускоро списак рударског отпада и малих хидроелетрана

Уз подршку Европске уније Србија почиње израду два катастра рударског отпада и катастра малих хидроелектрана. То је важан посао јер директно утиче на здравље и живот људи па су укључене и локалне самоуправе.

Србија има око 250 напуштених рударских депонија и 200 активних рударских копова јер ту поред рудника угља, метала, нематала и минералних сировина спадају и каменоломи, мајдани и отпад од црне металургије.

"Пројекат даје изванредно решење за будуће системско решавање тог проблема, јер знамо да је рударски отпад опасан и да га треба држати под сталним надзором и контролом да би се спречиле евентауалне еколошке штете", каже за РТС Тања Стојановић из Министрства рудрства и енергетике. 

"Тим пројектом држава ће усагласити регулативу са обавезујућом директивом ЕУ о рударском отпаду. Као илустрацију подсетићу да су земље ЕУ имале обавезу да до 2012. године израде инвентар рударског отпада. Ми овим пројектом добијамо још већи квалитет, јер добијамо различите додатне анализе и студије случаја, којима за три различите врсте отпада опредељујемо врсту санације и знамо колико ће то да кошта", додаје Тања Стојановић. 

Израда тих катастара су услов нашој земљи за чланство у Европској унији, за отварање поглавља 27 о животној средини и 15 о енергетици.

Укупна инвестициона вредност пројекта износи 2,1 милиона евра, од чега је 90 одсто финансијска помоћ ЕУ, док је преосталих десет процената финансијски удео Републике Србије.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво