Србији од Светске банке 640 милиона долара кредита

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхејен најавио је да ће Светска банка ове године одобрити Србији кредите у укупном износу од 640 милиона долара.

Верхејен је у Медошевцу крај Ниша рекао да је Србији већ одобрен кредит од 50 милиона долара за унапређење услова за рано образовање деце.

"Други кредит од 400 милиона долара биће буџетска подршка за реформу у области железнице, ЕПС-а и Србијагаса", рекао је Верхејен.

Истакао је да ће Светска банка ове године одобрити 70 милиона долара за оснивање фонда који ће служити као осигурање у случају да се догоди нека велика катастрофа.

"Новац ће бити обезбеђен и за подршку у финансијском сектору, пре свега као подршка Поштанској штедионици и Дунав осигурању", изјавио је Верхејен.

Према његовим речима, последњи у низу кредита који ће ове године бити одобрен Србији биће намењен подизању енергетске ефиканости јавних зграда попут школа и болница.

Верхејен је рекао да је Светска банка задовољна напретком реформи у ЕПС-у.

"Прошле недеље смо се састали са министром и видели да се примењују мере које је банка предложила. У јулу ћемо поново видети шта се у ЕПС-у догађа", рекао је Верхеијен.

Подсетио је да је Светска банка прошле године са ЕПС-ом постигла договор да се смањи број запослених, да се примене мере које се тичу цене струје и да се затворе непотребна постројења.

Верхејен, регионална директорка Светске банке за југоисточну Европу Елен Голдстин и представници "Новак Ђоковић фондације" данас су обишли вртић у Медошевцу чија је реконструкција у току.

Пројектна менаџерка "Новак Ђоковић фондације" Горана Џуџа Јаковљевић најавила је да ће вртић већ наредног месеца почети да ради и у њему ће боравити 100 малишана.

Фондација нашег познатог тенисера издвојила је 10,7 милиона динара за адпатацију старе школе у вртић у Медошевцу.

Канцеларија Светске банке у Србији уз помоћ донатора за исту намену обезбедила је 1,45 милиона динара, а град Ниш три милиона динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво