Неопходне реформе финансијског система

Представници групе 20 индустријски развијених и земаља у развоју (Г20) близу су консензуса о неопходности реформисања финансијског система док њихове економије улазе у "зону опасности", изјавио је у Сао Паолу председник Светске банке Роберт Зелик.

Зелик, је на маргинама министарског састанка Г20, рекао је да сви увиђају неопходност да се пружи координисани одговор на светску финансијску кризу. Председник Светске банке је, међутим, указао да ће бити потребно време за стварање нове финансијске архитектуре.

"Практично ниједна земља није поштеђена. Све земље се крећу према зони опасности. Ови глобални изазови захтевају глобална решења," оценио је председник Светске банке.

"Потребна нам је модернизација мултилатералног система како би могао да се чује и глас важних земаља у развоју као што је Бразил", рекао је Зелик оцењујући да ће се "кроз две године видети праве промене у светском систему".

Упитан да ли зна да ли ће састанак у Сао Паолу ићи у том смеру, Зелик је истакао да је "сувише рано" за процене, наводећи да ће се више знати после самита Г20, најављеног за 15. новембар у Вашингтону.

Г20 која је формирана 1999, чини 19 земаља - Аргентина, Аустралија, Бразил, Канада, Кина, Француска, Немачка, Индија, Индонезија, Италија, Јапан, Мексико, Русија, Саудијска Арабија, Јужна Африка, Јужна Кореја, Турска, Велика Британија и САД, док је 20. чланица Европска унија.

Доследан и конзистентан приступ уз неопходне мере

Државници из Групе 20 (Г-20) најразвијенијих земаља света и наступајућих тржишта требало би на самиту 15. новембра да разговарају о додатним монетарним и буџетским мерама ради решавања садашње светске финансијске кризе, поручио је директор Међународног монетарног фонда Доминик Штрос-Кан.

Штрос-Кан је писму до кога је дошла агенција Ројтерс у бразилском Сао Паолу, где је у току сусрет министара финансија и гувернера централних банака групе Г20, на коме учествује и први човек ММФ је поручио да у многим од тих земаља "постоји још простора за фискалну експанзију, а с обзиром на опадајућу инфлацију, неке централне банке имају простор за даље лабављење монетарне политике".

Први човек ММФ-а сматра да је неопходно да се представници великих и репрезентативних групација кључних политичара у свету договоре о доследном приступу овој проблематици, који би после следиле и поједине националне политике читавог низа земаља.

Финансијски лидери 20 економски најразвијенијих земаља света, укључујући и НР Кину која има економију са највишом стопом раста у Г-20, поручили су из Сао Паола да је неопходно предузети мере за стимулисање привредног раста у борби против претњи од глобалне рецесије.

Већа права мање развијеним земљама

Домаћин скупа, председник Бразила Луис Инасио Лула да Силва позвао је на "реновирање" светског финансијског система који се, како је нагласио, током текуће кредитне кризе "срушио као кула од карата".

Бразилски министар финанисија Гиду Мантега оценио је да је тешка финансијска криза указала на потребу хитне промене постојећег механизма управљања светском привредом и међународним финансијама наглашавајући да би мање развијене земље требало да имају већа права приликом одлучивања о важним питањима у међународним финансијским организацијама.

Групу Г20 представљају водеће индустријске и земље у развоју које у светској популацији учествују са око две трећине и у њима се обавља приближно 90 процената светске економске активности.

Сусрет у Сао Паолу има за циљ да буду предложене мере за излазак из садашње глобалне финансијске кризе и припреми одржавање самита Г20, који је за идући викенд у Вашингтону сазвао одлазећи амерички председник Џорџ Буш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара