Биомаса – исплатива замена за гас и мазут

Српске топлане греју углавном на гас и мазут, који су скупи јер се увозе. Уколико дође до проблема у снабдевању, осам топлана нема алтернативу гасу. Неколико пилот пројеката показује да би биомаса могла да буде исплатива замена и да би грејање могло да буде 10 одсто јефтиније од мазута.

Прошле године, смедеревска топлана је једну котларницу са лож уља пребацила на биомасу и преполовила трошкове за енергенте. Конкурисали су за реконструкцију још једне која ће грејати 1.000 станова.

"Негде за 86 одсто отприлике, према првим прорачунима смањили би емисију угљен диоксида, где би за 37 одсто уштедели на набавци енергената. И очекујем да заједно са Канцеларијом за управљање јавним улагањем при Влади, уђемо у првих десетак градова који ће добити те кредитне линије", каже директор Топлане у Смедереву Владимир Кулагић.

За прелазак на биомасу у Програму Министарства енергетике је 15 топлана. Уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу и "КФВ банке" у току је прва фаза реконструкције пет даљинских система у Малом Зворнику, Новој Вароши, Новом Пазару, Пријепољу и Бечеју.

"Када се обезбеди модел финасирања и када се заврши потребна документација, у року од шест до девет месеци је могуће изградити, уградити котао на биомасу и почети са производњом. И са економског аспекта може да омогући да цена грејања буде једнака или нижа од цене грејања коју ми данас имамо из мазута и гаса", каже Петар Васиљевић, стручњак за топлотну енергију.

У оквиру другог пројекта, који подржава Програм Уједињених нација за развој, гради се и шест нових постројења на биомасу која ће поред грејања производити и струју. У Привредној комори Србије спремна је и електронска берза понуде и тражње биомасе.

"Очекујемо да ће то за коју годину у пуном капацитету заживети, где ћемо дакле на једном месту имати преглед понуђача и оних који траже биомасу и могућност да склопе дугорочне уговоре. Најкомплекснији део је обезебедити сигурно дугорочно снабдевање биомасом, не за једну грејну сезону, не у једном делу године него током целе године. Капацитети где се складишти та биомаса такође морају да буду значајни", наводи Милош Бањац из Министарства енергетике.

Од свих обновљивих извора енергије највеће могућности су у биомаси.

Србија из обновљивих извора обезбеђује 23 одсто енергије, удео биомасе је 10 одсто и тај процент могао би да буде дупло већи када би се искористио потецијал који земља има у биомаси.

Због ледених дана топлане готово цео децембар и јануар грејале су 24 часа и до сада су потрошиле за трећину више скупог гаса и мазута него лане. Због тога је неопходна алтернатива у биомаси.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво