Пољопривреда зарадила 1,6 милијарди евра прошле године

Српски аграр приходовао је укупно 2,9 милијарди евра од извозних послова у протеклој години, а остварени суфицит износи 1,6 милијарди, каже директор сектора за пољопривреду Привредне коморе Србије Жарко Галетин.

"Извоз пољопривредних производа донео је 2,9 милијарди евра у државну касу, а остварени суфицит у спољнотрговинској размени је 1,6 милијарди евра", рекао је Галетин за Танјуг и додао да извоз аграра у билансима спољно-трговинске размене има узлазну линију.

Галетин је навео да је извоз у прошлој години већи у односу на просечну вредност петогодишњег извоза за 11 одсто и да је присутан стални узлазни тренд.

Најзначајнији извозни производи су, како је напоменуо, и даље робе из сектора примарног аграра, дакле, производи мале додате вредности.

Основни задатак аграрне политике Србије, према његовим речима, требало би да буде промена структуре пољопривредне производње.

"Нерационално је да у структури укупне пољопривредне производње, биљна производња учествује са две трећине, а сточарство са 30 одсто. Зато је одлучено да се мења буџет у корист веће стимулације сточарске производње, као и подизање инвестиционих капацитета пољопривредних произвођача путем суфинансирања пројеката који се односе на прераду", навео је Галетин.

Галетин каже да су непрерађени производи и даље основни учесници у пуњењу буџета.

"Сектор примарне производње је и даље најзаступљенији. Реч је о кукурузу, пшеници, малинама, јабукама, а потом следи прерађивачка индустрија. Тек далеко иза ових роба су производи виших фаза прераде као што су месне и млечне прерађевине, напици и друго", објашњавају у Комори.

Подаци Коморе кажу да је вредност извоза кукуруза протекле године била 336,6 милиона евра, малине 223,9 милиона, пшеница 131,8 а јабуке 113,9 милиона евра, док су на петом и шестом месту по вредности били производи више фазе прераде попут шећера и сунцукретовог уља са 112,8 милиона и 62,2 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво