У каквом стању хемијски комплекс чека приватизацију

У Влади очекују да ће до краја године приватизацијом, било кроз стратешко партнерство или продају, решити проблем три фабрике петрохемијског комплекса. РТС-у је потврђено да се о "Азотари" разговaра са реномираним мађарским произвођачима ђубрива, а за Метанолско-сирћетни комплекс са неколико страних компанија. Иако за "Петрохемију" за сада нема заинтересованих, припрема се за приватизацију.

Са потенцијалним стратешким партнерима и купцима за "Азотару" и МСК обављени су и први разговори. И поред лоше финансијске ситуације, те фабрике се држе у радном стању jeр инвеститори, кажу, желе свеобухватну анализу њиховог пословања.

"Након те дијагностике, договорићемо се са потенцијалним купцима око модела приватизације. Према мом мишљењу, у овом тренутку је најбоља можда продаја имовине тих предузећа са одређеним захтевима за улагања за инвестиције у та предузећа", истакао је министар привреде Горан Кнежевић.

Историјска дуговања кикиндског МСК су 126 милијарди динара, а "Азотаре" око милијарду и двеста милиона. Највећи проблем им је скуп гас, сировина без које нема рада.

"Ми ћемо наставити одређене разговоре са НИС-ом да се један део домаћег гаса усмери пре свега према МСК у овој првој фази. Наравно, наставићемо и разговоре са нашим партнерима из 'Гаспрома' везане за њихово дугорочно снабдевање по оној цени која је за њих одржива", рекао је министар енергетике Александар Антић.

"Петрохемија" приватизацију чека са бољих позиција: позитивно послује, са НИС-ом је уговорено дугорочно снабдевање сировинама и у завршној фази је Унапред припремљени план реорганизације за решење старих дуговања која премашују 23 милијарде динара, а половина је према НИС-у.

"Постигнут је договор о наплати 40 одсто дугова 'Петрохемије' према НИС-у, преостали дуг делом ће бити отписан, а делом претворен у власништво у оквиру Унапред припремљеног плана реорганизације", наводи се у саопштењу НИС-а.

Процес приватизације почеће крајем марта расписивањем јавног позива за заинтересоване компаније, а до лета биће расписан и званични тендер.

"Имамо заинтересоване купце, разговарамо свакодневно са њима, из озбиљних су земаља, озбиљне компаније. Они су пре свега заинтересовани да својим инвестицијама дођу до нове технологије. Заинтересовани су да прошире тржиште", додаје Кнежевић.

Три петрохемијске фабрике запошљавају 2.800 радника, чији рад веома утиче на бруто друштвени производ земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи