Пропале још две америчке банке

Светска финансијска криза избрисала са америчке финансијске мапе још две банке. "Френклин бенк" и "Секјурити Пацифик бенк" угашене због пада цена некретнина и погоршања кредитне кризе. У току ове године у САД банкротирало 19 банака.

Федерална институција за осигурање улога у САД преузела je контролу над банкама "Френклин" из Хјустона и "Секјурити Пацифик бенк" из Лос Анђелеса.

Што се тиче банке "Френклин" ради се о трећем највећем овогодишњем банкротству у америчком банкарском сектору, и првом банкротству једне банке у Тексасу за последњих шест година.

Агенције наводе да је та банка у септембру 2008. године имала активу у вредности од 5,1 милијарде долара и улоге у износу од 3,7 милијарди долара.

Све улоге те банке ће преузети њен конкурент "Просперити бенк", тако да ће свих 46 филијала "Френклин бенк" поново бити отворено, али као филијале "Просперитија".

"Секјурити Пацифик Бенк" у Лос Анђелесу је имала активу од 561,1 милион долара и улоге од 450,1 милион долара. Њих ће сада преузети њихов локални ривал "Пацифик Вестерн Бенк".

За рекапитализацију банака 250 милијарди долара

Федерална институција за осигурање улога је ове године затворила највише банака од 1993. године, при чему банкротства "Вашингтон Мјучуал" и "Инди Мек Бенкорп" спадају међу највећа у историји.

Од октобра 2000. до краја прошле године, 27 банака у САД је банкротирало, а само ове године пропало их је још 19, објавиле су агенције.

После хипотекарне кризе и кризе на тржишту некретнина САД је погодила и кредитна криза која се овог септембра продубила у светску финансијску кризу.

Због тога америчка влада планира да од 700 милијарди долара вредног спасоносног пакета за посрнули финансијски сектор, 250 милијарди долара употреби за рекапитализацију банака.

ФДИЦ надгледа пословање 8.451 институције у САД са активом у укупном износу од 13,3 хиљада милијарди долара, при чему гарантује за улоге до висине од 250.000 долара за појединачног улагача у једној банци, а исту суму гарантује и код неких пензионих фондова.

Та федерална институција је предложила да се удвостручи осигурање банака, а истовремено очекује да ће због финансијске кризе морати да до 2013. године повећа своје резерве за 40 милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво