Сертић: Недовољна инвестициона повезаност Србије и Индије

Индијски инвеститори су заинтересовани за улагања у Србији, речено је на Бизнис форуму Индија–Србија, а в. д. директора Развојне агенције Србије Жељко Сертић је изјавио да у великим предузећима, попут ИМТ-а, треба решити администативно-правне препреке за успостављање сарадње. Амбасадорка Индије у Србији Нариендер Каухан каже да су после посете премијера Вучића и разговора са индијским председником владе отворена врата за инвестиције из целог региона.

Сертић је рекао на другом заседању Бизнис форума Индија–Србија, који је одржан након недавне посете премијера Србије Александа Вучића Индији, да је и даље недовољна инвестициона повезаност Србије и Индије и да је циљ да се повећа размена две земље, која је сада око 142 милиона долара.

Он је рекао да је од тога свега десетак милиона долара нашег извоза у Индију и да постоји велики дисбаланс у трговинској размени.

Друго заседање Бизнис форума је припремни састанак за трећу седницу Мешовитог економског комитета Индије и Србије, која ће ускоро бити одржана у Њу Делхију.

"Индијски привредници су упознати са нашим потенцијалима и током посете премијера Вучића Индији у јануару, али и кроз програме које смо имали да заједно са амбасадом Индије организујемо посету тој земљи", рекао је Сертић.

Како каже, циљ је да њиховим привредницима објаснимо колико су велике могућности за инвестирање у Србији.

"У претходном периоду смо имали потенцијалне веома заинтересоване инвеститоре из Индије за разговоре око проширења сарадње која је некада постојала између индијске компаније Тафе и нашег произвођача трактора ИМТ", рекао је Сертић.

Он је додао да је та компанија некада радила за ИМТ, али да је у међувремену постала велике, а наша фабрика је пропала.

Сертић је подсетио да је Тафе имала жељу да купи ИМТ истичући да због великог броја нерешених питања из прошлости ИМТ-а тај проблем ни до данас није решен.

"Нисмо успели да решимо питање имовине, пошто огромна имовина није уписана на компанију, стечајни поступак је у току, у оквиру којег ће се сада решавати проблеми", навео је Сертић.

Он је нагласио да ће видети на који начин може држава тиме да се бави и како да обновимо сарадњу.

"Поред жеље да се повежете са неким морате да решите велики број административно правних проблема које су за нажалост за део већих предузећа готово препреке које је немогуће решити у кратком периоду. Зато смо заинтересовани да развијамо нове облике сарадње и да разговрамо о инвестициама које могу да дођу из Индије, али и да наши инвестиори могу да послују у тој земљи", рекао је Сертић.

Амбасадорка Индије у Србији Нариендер Каухан каже да је заседање Бизнис форума припремни састанак за трећу седницу Мешовитог економског комитета Индије и Србије, која ће ускоро бити одржана у Њу Делхију.

"После посете премијера Вучића и разговора са нашим председником владе отворена су врата за инвестиције из целог региона за сарадњу у информатици, пољопривреди хемијској индустрији одбрани и туризму. Остаје да се потпишу уговори о санитарно-здравственим стандардима чиме ће се обим размене повећати", истакла је амбасадорка Каухан.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво