Вулин: Боље стање тржишта рада, субвенције за самозапошљавање

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да је ситуација на тржишту рада Србије значајно боља и да је ове године за субвенције за самозапошљавање издвојено 700 милиона динара.

Александар Вулин је на отварању радионице "Знањем до циља" у Београду казао да је у 2016. години субвенције за самозапошљавање затражило 6.677 особа и да је по евиденцији Агенције за привредне регистре број предузетника повећан за седам одсто, а број избрисаних смањен за 33 одсто у односу на претходне године.

"То говори у којој мери смо почели да узимамо судбину у своје руке, у којој мери су млади људи одлучили да се определе за самозапошљавање, да верују у себе, да верују у своју идеју. То говори да нам је посао постао предвидљивији, привредни услови и закони бољи", рекао је Вулин.

Додао је да је ове године за разне обуке за посао издвојено 970 милиона динара, што није "добра вест", јер то значи да нису добро предвиђене потребе тржишта рада.

Он је казао да и локалне самоуправе дају субвенције за самозапошљавање, истичући да ће Београд ове године у те сврхе издовијио 72 милиона динара.

"Све су то начини да повећамо запошљавање, али ниједна држава не може да учини ништа ако људи не преузимају судбину у своје руке, у којој се предузетнички дух не враћа", рекао је Вулин и позвао окупљене да "преузму судбину у своје руке".

Члан градског већа Драгомир Петронијевић је казао да трећу годину на радионици "Знањем до циља" млади људи уче све суграђане како да постану предузетници и где све могу да добију новац у Србији.

"Учимо их како да постану предузетници, где све могу да добију новац у Србији - Фонд за развој, Национална служба за запошљавање, Развојна агенција Србије, Секретаријата за привреду града Београда. Секретаријат за образовање ће заинтересоване научити како се отварају приватни вртићи", казао је Петронијевић.

Навео је да је прошле године у Београду додељено 33 локала на 24 месеца без кирије и додао да тренутно у Научно-технолошком парку ради 450 младих инжењера у 41 компанији.

На бесплатним радионицама које ће трајати до 4. марта заинтересовани могу добити неопходне информације и основно знање за оснивање, управљање и финансирање пословних идеја.

Програм радионица "Знањем до циља" спроводи Савез за запошљавање Београда у складу са Акционим планом запошљавања града за 2017. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво