Небојша Савић: Србија треба да настави аранжман са ММФ-ом

Мисија ММФ-а предвођена Џејмсом Руфом у понедељак ће разговарати са српским званичницима о томе докле се стигло са спровођењем договорених реформи. Реч је о посети између две контроле аранжмана који ММФ има са Србијом. Председник Савета гувернера Народне банке и професор Факултета за економију, финансије и администрацију Небојша Савић за РТС каже да су за прошле две године остварени добри резултати и да је Србија добра за даље инвестирање.

Гостујући у Дневнику РТС-а Небојша Савић је рекао да Србија улази у трећу годину трогодишњег аранжмана са ММФ-ом и истиче да је прошле године остварен дефицит од минус 1,4 одсто, знатно мање него онај који је пројектован, да је остварена монетарна стабилност и стабилизација цена.

"Остао је проблем стурктурних реформи, и то је најтежи део програма који тражи време и стрпљење. Решили смо питање Железаре, нашли смо доброг страног партнера", додао је Савић.

Рекао је да 2017. година представља годину када се решавају отворена питања.

"Фонд има разумевања од почетка, у сарадњи са Светском банком која је укључена и зна ситуацију. Маневарски простор зависи од тога у којој мери инвеститори буду спремни да направе аранжман, приватизација проналажење решења. Кључна питања - хемијски комплекс и Бор, морамо да сачекамо, извесно је да ће се решити ове године", сматра Савић.

Упитан да ли би тема разговора могло да буде повећање плата у јавном сектору, Савић је рекао да бисмо могли да очекујемо да разговори о томе почну при крају споразума, уколико резултати који се очекују буду остварени – раст од три одсто или више, као и смањење дефицита.

"Не бих да почне да се разговара и да се у првом минуту пита да ли ће се повећавати. Ако буде резултата који су одрживи, један део може да се преусмери у плате", истакао је Савић.

Додаје да би за Србију било добро да има наставак аранжмана са ММФ-ом, јер је Србија успела – захваљујући поправљању резултата на Дуинг бизнис листи, уз монетарну стабилност, и фискални сегмент, да поправи пословну климу.

"То је добро за даљу подршку и то је сигнал да је Србија добра за даље инвестирање", закључио је Савић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи