Лакше до новог стана

Због нижих камата и повољнијих цена, многи грађани би ове године могли да реше своје стамбено питање. Значајан подстицај свима донели су повољни стамбени кредити. Инвеститори указују да би понуда станова била и већа када би било бржег издавања дозвола.

У престоници почетак године за многе суграђане је, чини се, и идеално време за нове почетке и то у сопственом стану. Цене су нешто ниже него претходних година и, како кажу инвеститори, ако се по јутру дан познаје – ово ће бити одлична година за решавање стамбеног питања.

"Интересовање је велико нарочито за нове станове и новоградњу, то се подудара и са понудом, с обзиром на то да се све више гради. За купце и за нас најбитније је поверење – да купци знају да ће добити најквалитетније станове по приступачној цени у центру Београду. Свакако нам наруку иду и повољни стамбени кредити", каже Биљана Вуковић из фирме "БС Инвестмент груп".

Цена квадратног метра у Београду зависи пре свега од локације. Креће се од 800 евра по квадрату на периферији до 3.000 за ексклузивне локације. У Нишу и у Крагујевцу просечно од 500 до 1.100 евра, а у Новом Саду од 500 до 1.500 евра.

За разлику од Београда где се траже луксузни станови, у Новом Саду је нешто другачији тренд.

"Примећује се ипак једна живост на тржишту, људи зову, распитују се", истиче Елеонора Васовић, директорка Агенције за некретнине "Будућност" из Новог Сада.

Значајан подстицај свима донели су повољни стамбени кредити. Банке су прошле године одобриле чак за трећину више стамбених кредита него 2015. 

"Подаци за 2017. су још експлицитнији – ми смо за 100 одсто више захтева одобрили у јануару и фебруару до сада", указује Дејан Вучинић, извршни директор дирекције мреже Сосијете женерал банке.

То објашњавају најнижим каматним стопама икада које се, у зависности од банке, крећу од 2,66 до 3,4 одсто плус шестомесечни Еурибор – камата коју обрачунава Европска централна банака и која је сада нула.

Иако су и динарски кредити у понуди, камате су још високе и крећу се од 5,08 до 9,66 процената плус референтна каматна стопа Народне банке која је четири одсто.

Најчешћа препрека за добијање кредита и даље је документација. 

"Искуствено, оно што је најчешћи проблем да не дође до реализације је проблематика са власничком или правном структуром самог стана, односно када практично није могуће успоставити хипотеку на том стану", објашњава Дарко Поповић, члан Извршног одбора Банке Интеза.

И адвокати упозоравају – пре куповине незавршеног стана обавезна је провера да ли постоји хипотека.

"Они могу доћи у озбиљне проблеме, да ни криви ни дужни купе стан који је у суштини већ оптерећен хипотеком која постоји на целој згради", каже адвокат Александар Радосављевић.

Инвеститори, са друге стране, указују да би понуда станова била и већа када би било бржег издавања дозвола.

"Закони који су на снази јесу увели градњу у легалне токове, али ми као инвеститори не примећујемо неку значајнију разлику нарочито у погледу брзине издавања дозвола. Ми се надамо још већем тренду градње и да ћемо дозволе добијати много брже како бисмо могли да реализујемо изградњу", напомиње Биљана Вуковић из фирме "БС Инвестмент груп".

Најскупљи је стан у који се никада не уселите. Зато правници саветују – некретнина коју купујете обавезно мора да буде уписана у листу непокретности и да има доказ о власништву. И одмах по добијању кључева упишите се као власник. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара