Значај сарадње Војводине и Гуангдонга, сестринских покрајини

Делегација Покрајинске владе Аутономне покрајине Војводине борави у радној посети сестринској покрајини Гуангдонг у граду Гуангџоу, где се од 23. до 25. фебруара 2017. године, одржава Међународни сајам туристичке берзе, значајан за велико кинеско туристичко тржиште, на ком туристичку привреду Војводине заједнички заступају Покрајинска влада АПВ и Туристичка организација Војводине.

Потпредседник и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић изразио је наду, у разговору са вицегувернером кинеске покрајине Гуангдонг Хе Џонгјуом, да ће Србија моћи да представља "мост" између Европе и Кине.

"Наш нови ресурс јесте безвизни режим са НР Кином, као и успостављање директних летова на релацији Београд - Пекинг, у наредном периоду", рекао је Ђоковић у разговору са вицегувернером Гуангдонга, саопштио је Биро за односе са јавношћу покрајинске владе.

Ђоковић је нагласио значај добре сарадње сестринских покрајина, као и добрих политичких, стратешких и пријатељских односа председника две републике.

Ђоковић је истакао потенцијале у области трговине, чији показатељи указују на могућности повећања увоза али и извоза у Кину из АП Војводине и то пољопривредних производа, вина и производа ИТ сектора, превасходно софтвера.

Поред чињенице да је Војводина окружена великим тржиштима Европе, он је додао да су здрава храна, квалитетна вина, потенцијали геотермалних извора и лековитог блата, култура и традиција, мултиетничнист, мултинационалност и мултиконфесионалност битни фактори које Војводина може да понуди као туристички производ становницима Гуангдонга.

Вицегувернер покрајине Гуангдонг је истакао чињеницу да су становници ове покрајине веома поносни на брзорастуће тржиште и економски раст који је махом вођен иновативном политиком и прилагођавањем привредног оквира светским токовима. Поред тога, као покрајина су остварили значајан помак и напредак у прилагођавању и померању трговинске структуре.

У погледу туризма, вицегувернер је нагласио да је евидентан знатно већи број туриста који годишње улазе у покрајину Гуангдонг, која са правом носи назив кинеске покрајине чији је сектор туризма у експанзији, са највећим бројем долазака страних и домаћих туриста.

Поред туризма, Гуангдонг је покрајина која има веома развијен сектор индустрије, чиме се отварају нове могућности за сарадњу са АП Војводином, превасходно у погледу информационо-комуникационих технологија, електронике, машинства, грађевинарства и прехрамбене индустрије.

Учесници сусрета су се сложили да је поред јачања односа двеју покрајинских влада, потребно удруженим снагама и средствима додатно мотивисати јавни и приватни сектор у оквиру области туризма, да уложе додатне напоре и охрабре потенцијалне туристе, како из Гуангдонга, тако и из АП Војводине, да се међусобно посећују и подигну свест о потенцијалима оба туристичка тржишта.

Сама "размена" људства повлачи са собом и размену културе и обичаја, што ће у многоме утицати на зближавање две сестринске покрајине на више нивоа. Као идеалан пример који иде у прилог овој тези, вицегувернер је навео поједине сегменте из српске кинематографије, који су идеалан показатељ зближавања региона посредством културног наслеђа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара