Јовановић: Пад тражње за малином може да се одрази на српско тржиште

Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије каже за РТС да ће ова година бити неповољна за Србију што се цене малина тиче. Цена замрзнуте малине тренутно је нижа од откупне у свежем стању. Извоз српске малине стагнира неко време, а многе хладњаче још нису ослободиле магацински простор за следећу бербу. Србија као највећи светски произвођач и извозник малине на годишњем нивоу произведе 80.000 до 110.000 тона малине која се извози замрзнута или прерађена.

У Србији је под малином 15.000 хекатра. Осим у западној Србији малина се сада све више гаји и у Војводини, Бачкој. 2015. године поново смо били први у свету по извозу, а само прошле године од извоза тзв. "црвеног злата" држава је приходовала 248 милиона евра. Хладњачари међутим нису приходовали колико су планирали.

"Хладњаче су препуне. Имамо после много година проблем да је јефтиније свеже упакован ролан него што је плаћена произвођачима малина. Оваква ситуација нимало не погодује, пре свега у овом моменту хладњачама које су пуне, које имају доста обавеза према банкама, према добављачима и овај застој у извозу је резултат пре свега велике производње малине како код нас тако и у свету", каже Паун Петровић из Пословног удружења хладњача.

Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије рекао је у Дневнику РТС-а да ће ова година бити неповољна за Србију што се цене малина тиче.

"Треба пратити тржиште и дешавања у свету. Пад потражње за скупим воћем као што је малина може да се одрази и на наше тржиште. Партнерски односи и планирање приликом засада су важни", каже Јовановић.

Додаје да ПКС ради приручник са обавезујућим упутствима за произвођаче.

"Треба водити рачуна о хигијени руку, транспорту воћа, здрављу берача", каже Јовановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи