Читај ми!

Вучић: Ове године значајнија повећања плата, нова запошљавања у "Леонију"

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће ове године бити значајније повећавање плата у јавном сектору, а први пут би, каже, могле да буду повећане и плате запослених у јавној управи. Вучић је на постављању камена темељца за трећу фабрику "Леони" у Нишу рекао да се данас могу видети резултати политике коју је народ изабрао, политике стабилности, сигурности и одговорности. Њоме се привлаче страни инвеститори, али и одржава дата реч. Премијер је најавио и запошљавање најмање 2.200 радника у "Леонију".

Александар Вучић је, одговарајући на питање новинара када ће бити враћене плате у јавном сектору на ранији ниво, односно на ниво на ком су биле пре смањивања, рекао да су плате у многим секторима већ враћене, а да су у некима и веће него што су биле.

Како је навео, учитељима и наставницима су за око 0,5 одсто веће, пошто су увећане за 10,5 одсто, али им је претходно било смањено 10 одсто.

Он је додао да су такође повећане плате и здравственим радницима, војсци и полицији.

"Ове године ћемо, мислим, први пут и јавној управи повећати плате. Ове године ћемо значајније повећати плате свима и здравственим радницима, учитељима и наставницима и професорима и радницима у јавној управи и другима", навео је Вучић.

Када имате раст, то није враћање јер, истиче Вучић, не може да се даје оно што немамо.

Он је рекао да су добри резултати били у јануару и фебруару, пошто је било предвиђено да крајем фебруара у буџету имамо дефицит од 17 или 18 милијарди динара, а уопште тренутно нема дефицита.

Вучић је додао да ће бити остварен и значајан суфицит уколико буде једнократних прихода.

Премијер истиче да ћемо ове године свакако имати привредни раст већи од три одсто, као и да очекује да раст буде 3,5 одсто.

Он је нагласио да ће грађани то осетити, али на здравим "економским ногама", а не тако што ће се угрозити будућност наше деце.

"Онда имате резерве и за пројектне зајмове и повећање плата и пензија. Људи ће то осећати сваке године", нагласио је премијер.

"Могуће запошљавање свих 3.000 радника у 'Леонију'"

Вучић је на постављању камена темељца за трећу фабрику "Леони" у Нишу најавио запошљавање најмање 2.200 радника, а могуће и свих 3.000.

Он је додао да "Леони" са 7.500 радника постаје највећи послодавац у производном сектору у Србији и посебно истакао да му је веома драго и важно што је Ниш део свега тога и што се испуњава и оно што је недавно обећано, да ће Влада о Нишу и овом крају водити бригу.

"Наш је циљ да спустимо незапосленост у Нишу на испод 20.000 и када то будемо успели онда мислим да смо велике и значајне резултате постигли. Посебно сам захвалан нашим немачким пријатељима који данас постају највећи послодавци у Србији, са 32.000-33.000 запослених у немачким компанијама. Верујем да ће довести још добављача, а такође сам људе из БМВ-а за које они раде те кабловске, жичане системе, који су овде присутни, молио да размисле да дођу у Србију, у Нишавски округ али и било који округ у нашој земљи", каже премијер.  

Представници компаније "Леони" Клеменс Сакс и Ралф Маус поручили су да "Леони" у Србији има позуданог партнера, а да су добра сарадња са локалним и републичким властима у претходном периоду и добро искуство две фабрике које овде већ послују довеле до одлуке о изградњи трећег погона.

"Нису субвенције једини разлог за одлуку о изградњи треће фабрике. Главни разлог је добро искуство у претходном периоду, са претходне две фабрике 'Леони' у Србији", подвукао је Сакс.

Он је додао да та компанија послује у Србији, у којој има поузданог партнера од 2009. године, када је отворена прва фабрика у Прокупљу. У међувремену отворена још једна фабрика, 2014. године.

Сакс је подвукао да је договор са нишким властима брзо постигнут и да није много времена прошло од потписивања уговора до полагања камена темељца.

"Пре неколико месеци овде су биле њиве, а данас имамо камен темељац за фабрику. Желимо да покажемо да је наша прича успешна, да сви идемо у истом смеру, ка истом циљу, а у том случају сваки изазов је могуће превазићи, а проблем решити", рекао је Сакс.

Како је рекао, две фабрике "Леони" се у Србији простиру на 30.000 квадратних метара. У њима ради 5.631 радник, док ће у Нишу посао наћи још 2.200 људи.

"То значи да ћемо укупно имати више од 7.500 запослених. 'Леони' представља једног од највећих послодаваца у Србији. Не желимо да будемо највећи, желимо да будемо најбољи", поручио је Сакс.

Он је прецизирао да ће фабрика производити каблове за БМВ, врхунски бренд у аутомобилској индустрији.

То, како је рекао, значи да ће и производи нишке фабрике бити високог квалитета, како би задовољили реномираног купца.

Извршни директор компаније "Леони" Ралф Маус обећао је да ће та компанија остати у Србији, додајући да је ова година важна за "Леони", јер обележава 100 година постојања.

Компанија је, како је рекао, постала од мале немачке фабрике, а данас има обрт већи од три милијарде долара, послујући у више земаља.

"Дубоко верујемо у то да је Србија право место за пословање компанија", подвукао је Маус. 

Он је додао Влада Србије мисли унапред о томе како да привуче инвеститоре и обезбеди грађанима добру будућност.

Маус додаје да је српски народ пријатељски расположен, вредан, посвећен послу, што је био још један од разлога за долазак те компаније.

"Верујем да ћемо наставити да радимо овде, где нас желе. Ово није крај приче за 'Леони', чућете још за нас", поручио је Маус.

Полагању камена темељца су, осим премијера, присуствовали и директор "Леони Србије" Клеменс Сакс, извршни потпредседник компаније "Леони" Ралф Маус, немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман и градоначелник Ниша Дарко Булатовић. 

Вредност инвестиције је 22 милиона евра, а почетак рада фабрике, која ће производити кабловске системе за БМВ, очекује се у августу.

Уговор за изградњу новог погона компаније "Леони", трећег у Србији, потписан је у октобру прошле године.

Уговор су потписали министар привреде Горан Кнежевић и директор компаније "Леони" за Србију Клеменс Сакс, у присуству премијера.

Прва фабрика "Леони" у Србији отворена је у Прокупљу 2009. године, док је друга отворена 2014. у Малошишту.

"Леони" је немачка компанија, која послује у више од 32 земље и запошљава више од 75.000 људи.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво