Поново расписан тендер за РТБ Бор

Агенција за приватизацију Србије објавила тендер за стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен "Бор" који би докапитализацијом од најмање 300 милиона долара постао власник 67 одсто капитала.

Новац  од приватизације  биће намењен за инвестиције, заштиту животне средине и отплату дугова борског произвођача бакра, наводи се у огласу објављеном на сајту агенције www.priv.rs, и у дневном листу "Политика".

Трећи тендер за РТБ отворен је до 30. јануара 2009. године, а услов за учешће је достављање лицитационе гаранције од 15 милиона долара.

Стратешки партнер и Влада Србије, формираће заједничко предузеће у које ће Влада унети имовину РТБ-а, на основу чега ће бити власник 33 одсто капитала,.

Стратешки парнер поседоваће 67 одсто нове компаније на основу докапитализације, речено је раније у Министарству економије.

Право учешћа на тендеру имају компаније које се баве производњом, прерадом или трговином бакра или обојених метара најмање три године и које су прошле године имале приход већи од 500 милиона америчких долара.

На тендеру могу да учествују и конзорцијуми, у којима компанија лидер мора да има удео од бар 51 одсто и који испуњавају критеријуме тендера.

Услов за учешће на теднеру је и откуп тендерске документације по цени од 15.000 америчких долара, која ће бити на располагању од 17. новембра до средине јануара 2009. године.

Потврду о заинтересованости за стратешко партнерство са РТБ доставили су швајцарски Гленкор, аустријски А-тек, кипарски Ист поинт и две руске компаније, речено је раније.

РТБ је два пута био продат на тендеру, али су раскидани купопродајни уговори јер купци нису у предвиђеном року исплатили уговорену цену.

На првом тендеру купац је био румунски Купром, који је за 70 одсто капитала РТБ-а требало да исплати 400 милиона долара, а на поновљеном тендеру А-тек није уплатио цену од 466 милиона долара.

Управи одбор РТБ-а је 6. новембра одлучио да ради рационализације пословања, четири зависна предузећа - руднике бакра у Бору и Мајданпеку, Топионицу и рафинацију и матично предузећа, споји у једну компанију. Као посебно предузеће биће одвојена јаловишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво