Антић: У енергетици направљени крупни кораци

Србија треба да уложи милијарду евра у заштиту животне средине како би завршила одсумпоравање, денитрификацију и пречишћавање воде, рекао је министар за рударство и енергетику Александар Антић.

Антић је током посете Термоелектрани "Никола Тесла" А у Обреновцу са представницима Европске комисије истакао да ЕПС неке пројекте у заштити животне средине мора да уради сам, али да очекује и даљу подршку ЕК у нади да ће је Србија заслужити.

"Уз подршку ЕК завршили смо замену филтера на свим већим постројењима и започели денитрификацију. До јесени ћемо договорити послове око постројења за одсумпоравање на блоку А", рекао је Антић и истакао да само постројење кошта 200 милиона евра.

Он је додао да се Србија налази на европском путу и да су у енергетици направљени крупни кораци почев од реструктурирања "Србијагаса", што ће помоћи да се отвори поглавље 15 о енергетици.

Антић је захвалио ЕК за подршку у изградњи гасне интерконекције са Бугарском. Директор ЕК за проширеје Кристијан Данијелсон истакао је да је ЕУ од 2000. у енергетски сектор уложила 500 милиона евра.

Он је истакао значај гасне интерконекције са Бугарском због диверсификације снабдевања Србије гасом и обећао даљу финансијску подршку.

Вршилац дужности директор ЕПС-а Милорад Грчић изразио је наду да ће ЕПС улагањем од једне милијарде евра за наредних девет година успети да модернизује производне погоне и доведе их на европски ниво у заштити животне средине.

Очекивани ефекти мера које ће ЕПС применити до 2026. су смањење емисије оксида азота, за око 46 одсто, сумпорних оксида да око 92 одсто и прашкастих честица за око 84 одсто у односу на 2013. годину.

Од 2000. године до сада ЕПС је уложио 200 милиона евра у заштиту животне средине, реализовано је 17 еколошких пројеката којима се постиже виши ниво заштите ваздуха, воде и земљишта у Србији. Од тога је шест пројеката примењено уз подршку ЕУ као једног од најважнијих партнера ЕПС-а у достизању европских еколошких стандарда.

ЕУ је кроз предприступне фондове ИПА издвојила донацију од 58,85 милиона евра за електрофилтере, пречишћавање воде, стално мерење емисија загађујућих материја у термоелектранама и безбедно одлагање пепела.

ЕПС је до сада уградио или реконструисао електрофилтере на 14 термо блокова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи