Богатић почиње да користи термалну воду за даљинско грејање

Прошле су скоро четири деценије откад је у Мачви откривена прва бушотина термоминералне воде. После низа година, стручњаци Рударско-геолошког факултета у Београду урадили су студију на основу које ће Богатић бити прва општина у Србији која ће за даљинско грејање користити геотермалну енергију.

Из осам бушотина термоминералне воде у Мачви, свакодневно на површину изађе енергија која се може поредити са 63 тоне течног горива. То природно богатство годинама отиче у неповрат, иако је температура воде од 36 до 80 степени велики потенцијал за развој пољопривреде и туризма.

Грађани Богатића сматрају да леже на неискоришеном благу, око којега "расте коров", уместо да Богатић има градски базен и да се том водом греју макар јавне установе и школе.

Коначну примену термоминералних вода најављује Студија могућности коришћења те енергије за даљинско грејање. Систем ће, кажу, бити знатно јефтији него што је првобитно планирано. Вода ће се усмеравати од објекта до објекта, који ће имати измењиваче топлоте.

Енергија за грејање осам јавних установа у Богатићу користиће се са термалног извора где је температуре воде 76 степени, а проток 25 литара у секунди. Стручњаци процењују да је најбоље да се примени прстенасти систем грејања, јер ће на крају система вода бити 50 степени, што практично значи да ће моћи да се користи за грејање пластеника.

"Вода ће сигурно моћи да се користи, било у пољопривреди, било за грејање отворених површина, подно грејање трга, било за индустријску зону која ће се понудити будућим инвеститорима", каже проф. др Дејан Миленић са Рударско-геолошког факултета у Београду.

Следећи корак је израда идејног решења. За тај пројекат, из европских фондова обезбеђено је 2,7 милиона евра.

"Ми само ту студију треба да проследимо европској делегацији и да преко министарства повлачимо средства и кренемо са реализацијом извођачких пројеката", каже Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић.

Према најавама, термалну ће воду Мачвани почети за користе за грејање крајем 2018. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи