Шкундрић: Коришћење Банатског двора од ове сезоне

Министар енергетике Србије Петар Шкундрић изјавио је да ће подземно складиште гаса у Банатском Двору у зимској сезони моћи да се користи за домаће потребе са 20 до 30 милиона кубних метара гаса, у периоду највеће потрошње.

Министар енергетике Србије Петар Шкундрић је изјавио да је потребно неколико година за завршетак складишта "Банатски двор", који би тада имао капацитет од 300 до 800 милиона кубних метара гас и пропусну моћ од око пет милиона кубних метара дневно.

"Око завршетка тог складишта се зато прави и део аранжмана са Русима о којем се тренутно преговара", објаснио је српски министар рударства и енергетике.

Шкундрић је додао да је план да се капацитет складишта повећа на милијарду кубних метара природног гаса, али да ће све то ипак бити прецизирано уговором са Русима.

Министар рударства и енергетике нагласио је да у Србији постоји неколико потенцијалних локација за нова складишта гаса која се подижу на бившим извориштима нафте и гаса.

"Србија тренутно није у финасијској прилици нити има потребе за већим складиштом од овог у Банатском Двору, с обзиром на тренутну потрошњу, али имали би велике користи када би направили макар још једно складиште, јер би онда могли да постанемо и регионални трговац природним гасом у време вршне потрошње", казао је Шкундрић.

Министар рударства и енергетике навео је и пример Словачке, која је мања од Србије, а има подземна складишта гаса у нивоу од осам милијарди кубних метара.

Према његвим речима, гас је одличан енергент и изванредна сировина за потребе хемијске индустрије, између осталог и панчевачке Петрохемије.

"Петрохемија је један изванредни производни програм који је извозно оријентисан, али Србија нажалост није тренутно у стању због недостатка капитала да ово предузеће врати у положај профитабилности", казао је Шкундрић.

Шкундрић је најавио да ће се држава позабавити Петрохемијом, ако ово панчевачко предузеће не буде интересантно руској страни, и објаснио да ће Петрохемија бити обухваћена уговором о куповини 51 одсто акција Нафтне индустрије Србије, јер је она потенцијално јако добар производни систем због извозне оријентације.

"Србија би, уосталом, целу економију требало да заснива на извозно оријентисаним предузећима и привреди", нагласио је министар рударства и енергетике Петар Шкундрић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи