Потражња за луксузним становима, локација приоритет

Вишегодишњи пад промета станова и кућа забележен је и у протеклој години. Међутим, у исто време је знатно порастао број пласираних стамбених кредита и продаја нових квалитетних станова.

Према подацима Пореске управе прошле године продато је око 10 одсто мање стамбених некретнина него у 2015. години и око 20 одсто мање него у 2014. години. Смањена је продаја у целој Србији и у Београду.

Док се старије куће и станови у мањим местима слабо продају, неколико нових стамбених насеља у престоници је распродато и пре завршетка.

"Почели смо да градимо наш објекат у јануару 2016. а планирани завршетак радова је за 18 месеци, то значи у јулу ове године. Већ смо на 80 одсто изграђености, продали смо 85 посто објекта већ приликом изградње", каже Невена Милић, директорка продаје пројекта "Сан сити".

Велика је потражња за квалитетним луксузним становима на добрим локацијама.

"Пре свега то подразумева употребу материјала који су еколошки прихватљиви, који немају негативне карактеристике и употребу најбољих пројектантских решења. Ово је први објекат који је користио преднапрегнуте плоче које дају конструкцијске предности у изградњи објеката... Затим, већа трајност, мања употреба, боље сеизмичке карактеристике објеката", објаснио је Милош Васиљевић, грађевински инжењер "Енерго групе".

За станоградњу су заинтересовани и страни инвеститори којих је око 20 одсто. Неки чак имају и већи профит него што су очекивали.

"Поједине станове купује можда један посто популације тако да не треба гледати просечну куповну моћ или просечну плату од 400 или 500 евра за станове у зградама који коштају и по 2.000 евра по квадрату. То не купује неко ко има 400 евра плату, купује онај један посто најбогатијих", рекао је Небојша Нешовановић из Међународне консултантске куће "Џонс Ланг Ласал".

Додаје да тренутно они који граде имају већи профит од очекиваног због тога што продају по 20 или 30 процената вишим ценама него што су иницијално калкулисали.

Прошле године су банке у Србији у стамбене кредите пласирале 250 милиона евра.

"Можемо да кажемо да је након неколико година стагнације 2016. донела значајно повећање тржишта стамбених кредита у односу на 2015. и 2014. Повећање и у броју и у износу пласираних кредита износи чак 40 процената, како на самом тржишту тако и у случају наше банке", каже Дарко Поповић, члан Извршног одбора Банке Интезе.

Један од главних разлога за то су, истиче, ниске каматне стопе.

"Доста људи који су до сада држали новац у банкама одлучује да тај новац узме из банака и купи некретнине и да штеди или инвестира на тај начин", додаје Поповић.

До сада је код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита осигурано око 90.000 стамбених кредита вредних преко три милијарде евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара