Србија и Црна Гора заједничком понудом у освајање трећих тржишта

Привредна комора Србије (ПКС) и Привредна комора Црне Горе (ПКЦГ) креирале су јединствену туристичку понуду, заједнички туристички производ, утемељен на специфичној природној и културној баштини две земље, а циљ је унапређење регионалне сарадње у области туризма.

Понуда предвиђа већу препознатљивост региона, продужетак туристичке сезоне и бољу презентацију и пласман туристичких програма двеју држава на трећим тржиштима.

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је, на конференцији за медије, да је то без икакве сумње круна сарадње две земље у области туризма.

Према његовим речима, регионална сарадња је отишла корак даље и са декларација и фраза кренуло се у конкретно поље сарадње.

Рекао је да се ради о седам заједничких програма који ће бити представљени трећим тржиштима, на почетку на сајму туризма у Кини.

Тај производ, како је додао, има широк спектар понуде од морског, планинског и бањског туризма, до гастрономије, свега онога што две земље поседују као државе са значајним туристичким потенцијалима.

Најавио је да се неће стати на овоме, и да ће већ сутра бити потписан даљи споразум о сарадњи у области туризма, који предвиђа формирање радне групе која ће бити у сталном заседању са циљем праћења реализације договора и формирањем нових производа.

Такође је рекао да се планира заједнички отварање иранског тржишта и да ће ове године први туристи из Ирана посетити две земље.

С тим у вези је подсетио да ћемо бити једина земља која ће отворити туристичко представништво у Техерану, а понуђено је Црној Гори да у томе учествује.

Подсетио је да је Србија већ представила заједничку туристичку понуду са БиХ, тура "Траговима Валтера", а да тренутно ради и на тури "Путевима Тита".

Љајић је указао да постоји огроман потенцијал у овом делу историјског наслеђа, који се овде минимизира.

Тако је пренео да Музеј 25. мај сваке године посети око 120.000 људи, од чега су 80 одсто страни туристи.

Исто тако је најавио да ће Србија, БиХ, Хрватска, Црна Гора аплицирати за пројекат бициклистичка тура Београд, Сарајево, Дубровник, Херцег Нови, Жабљак и да очекују подршку ЕУ у његовој реализацији.

Црна Гора земља партнер београдског Сајма

Министар одрживог развоја и туризма Црне Горе Павле Радуловић изразио је посебно задовољство што ће Црна Гора бити земља партнер београдског Сајма, те истакао да регионална сарадња представља важан предуслов за јачање конкурентности и један је од озбиљних начина за развој туризма као привредне граде у целом региону.

"Заједнички туристички производ је скуп најбољег што земље могу да понуде и бољи је од онога што може свака држава појединачно да нуди. Овај регион је богат понудом, али није довољно валоризован", констатовао је Радуловић.

Радуловић је објаснио да 29 земаља медитеранског региона привлачи годишње трећину туриста из свега, а да Црну Гору посети број туриста који је већи од броја домицилног становништва.

Истакао да је да се неће стати са овим пројектом, већ постоји жеља да се у њега укључи цео регион.

Председник ПКС-а Марко Чадеж је објаснио да је пројекат објединио 35 привредних субјеката у Србији и око 15 туристичких атракција, као што су национални паркови, резервати, манастири.

Пројекат је, према његовм речима, потврда да је туризам препознат као важан инструмент регионалне сарадње и снажан катализатор процесу европских интеграција.

ПКС и ПКЦГ, како је додао, већ дуже заговарају стварање заједничких производа, пошто су свесне да заједнички могу много више него сами.

Сарадња и са Словенијом и Македонијом

Чадеж је указао да ПКС сарађује и са Словенијом и Македонијом, и да, када се иде на велика тржишта онда је боље да се наступа са комплекснијом и заједничком понудом.

"Од Алпа до Јадрана имамо шта да понудимо", нагласио је Чадеж.

Секретар Удружења за туризам ПКЦГ Сања Марковић подсетила је да је активност око заједничке понуде почела на прошлогодишњем Сајму туризма, на иницијативу Амбасаде Црне Горе, када је организован први туристички форум.

Најавила је да ће на овогодишњем, другом туристичком форуму бити позване све земље региона, у циљу проширивања сарадње.

Секретар Удружења за туризам ПКС Милица Чубрило додала је да ће у сарадњу бити укључене не само земље бивше Југославије, већ и Албанија.

Указала је да ће заједничка понуда Србије и Црне Горе бити најпре преведена на кинески, због сајма у тој земљи, те да ће после бити издата брошура и на немачком, јер се показало да је овај специфичан вид туризма доста атрактиван за тржишта као што су Немачка, Аустрија, Холандија и Белгија.

Најавила је да ће ПКС, заједно са Комором из Словеније 6. марта на Копаонику организовати регионалну конференцију и да ће и том приликом бити речи о регионалној сададњи на пољу туризма на највишем нивоу.

"Чини нам се да смо заједнички јачи", поручила је Чубрило.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво