Табаковићева: Број банака не одређују нечије изјаве већ тржиште

Број банака у Србији не одређују било чије изјаве, већ тржиште и клијенти, поручила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, поводом недавне изјаве бишег гувернера Радована Јелашића да се све грчке банке спремају за повлачење из наше земље.

"Број банака на тржишту Србије није ствар моје оцене, бившег гувернера, било ког банкара или било ког појединца. Тржиште и клијенти процењују број банака потребан њима, односно профитабилност банкарског сектора у Србији одређује да ли ће неко овде остати или напустити ово тржиште", рекла је Табаковићева на конференцији за медије у НБС.

Подсетила је да је регулативом о лиценцирању банака први пут искључено дискреционо право НБС да одлучује о томе ко може да уђе на банкарско тржиште Србије, нагласивши да је наша земља отворена за све квалитетне кандидате за лиценце и за оне који виде простор да га развијају и на њему зарађују.

Табаковићева је подсетила да је крајем прошле године дата дозвола за рад Банци Кине (Банк ов Чајна) у Србији, која је почела са радом у јануару, и која је изабрала Београд као центар за развој свог пословања у овом делу Европе.

Такође је изразила задовољство што и домаћи приватни власници показују интерес за учешће у банкарском сектору Србије, наводећи да је окончана трансакција у којој је Директна банка из Крагујевца преузела Финдоместик банку.

"Имамо сазнања да постоје интересовања за Алфа банку од домаћег кандидата али још нисмо добили званичну апликацију да дамо сагласност која се од НБС очекује", рекла је Табаковићева.

Поводом спекулација које се тичу грчких банака у Србији, нагласила је да НБС нити износи, нити жели да износи податке "који могу на било који начин да угрозе стабилност финансијског система, да унесу немир међу запосленима у банкама, међу депоненте...".

"У том смислу не бих подржала неодмерене изјаве, преурањење изјаве било кога када је реч о грчким банкама", нагласила је Табаковићева, додавши да сада може да обелодани, пошто је трансакција неуспешно окончана, да су две грчке банке у нашој земљи водиле преговоре о спајању преко шест месеци.

"Оно што се дешава са грчким банкама нема веза са условима на тржишту Србије. То су планови које грчке банке имају у вези са договором са својим повериоцима и њихово повлачење из Србије и региона јесте начелни план њихових матица, а не из било којих разлога који зависе од нас", навела је Табаковић.

Упозорила је, такође, да неодмерене изјаве, посебно када је реч о финансијском сектору, могу да створе узнемирење, да снизе вредност нечијих акција, или да утичу на то да се донесе преурањена одлука од које би сви могли да имају штету.

Табаковићева је предочила да грчке банке од 2015, када је почела грчка криза која се на одређени начин тицала и нас, ни на који начин нису довеле у питање стабилност српског финансијског система, јер је НБС предузела правовремен мере које су утицале на одржавање поверења у финансијски сектор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи