Сертификат о повољном пословном окружењу плус у очима инвеститора

Како привући инвеститоре баш у свој крај, питање је које захтева озбиљну стратегију и тим спреман да је спроведе. Наиме, од 2007. године у Србији је сертификат о повољном пословном окружењу Наледа добило више од 30 локалних самоуправа. Међутим, данас га имају само Нови Сад, Шабац, Лесковац, Панчево, док 11 локалних самоуправа ради на томе да га ускоро стекне.

Да би ушли у ред најбољих прво морају да победе себе. Општине и градови могу да добију сертификат о повољном пословном окружењу тек кад испуне скоро 100 критеријума и поткритеријума – кључно је да администрација буде у служби привреде.

Ивана Богосављевић Чикић из Наледа објашњава да то подразумева да се на кварталном нивоу градоначелник састаје са привредом у оквиру функционалног привредног савета, да се на сајту општине налазе све релевантне информације које се тичу пословања привреде – о различитим одлукама и наметима који су донети за ту годину.

После непуних десет година показало се да се српске општине и градови најчешће спотичу о доношење докумената којима треба да испланирају пословање за неколико година унапред. Онима који успеју, труд се исплати, потврђује истраживање Наледа.

"У периоду од 2012. до 2015. сертификоване општине су привукле готово милијарду евра више у односу на оне општине које нису сертификване. Пре свега потребно је да постоји и решеност и воља градоначелника да се тај процес спроведе у његовој локалној самоуправи", истиче Богосављевић Чикићева.

Шапчани уверавају да је код њих пословно окружење магнет за инвеститоре. Раде, кажу, и по међународним стандардима. Зато је њихов град један од четири у Србији који има сертификат.

"Инвеститор у граду Шапцу може постати власник парцеле у нашој северозапоадној радној зони у року од 35 дана, може добити грађевинску дозволу за седам дана, може добити локацијске услове за 25 дана, дакле од тренутка када изрази жељу до тренутка почетка градње може проћи највише 60 дана", каже градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Прве кораке до сертификата о повољном пословном амбијенту почели су да праве Пожаревљани.

"Упућујемо јавни позив удружењима, предузетницима, привредним друштвима за предлагање чланова и председника у привредном савету", истиче Александра Ђорђевић из Канцеларије за локални економски развој у Пожаревцу.

Документ којим локална самоуправа потврђује да има повољни пословни амбијент свакако је плус у очима инвеститора, каже председник Привредне коморе Србије.

"Ти сертификати јесу и неки израз воље, спремности и жеље одређене локалне самоправе да се заиста посвети инвеститору, био он страни или домаћи, да каже да, ми се о инвеститорима бринемо јер они доприносе нашој заједници, становницима те одређене локалне самоуправе", рекао је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Није лако доћи до сертификата, али ни задржати га. Општине и градови морају да одржавају повољно пословно окружење јер у супротном ризикују да остану без сертификата након провере. Тако већина њих није успела да по други пут добију то признање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво