Петсто милиона динара за нове предузетнике

Већ другу годину, Министарство привреде и Фонд за развој, почетницима у бизнису нуде повољне кредите уз 30 одсто бесповратних средстава. Од ове недеље конкурс је отворен до утрошка средстава, а за ту намену обезбеђено је 500 милиона динара.

Новопазарски произвођач соларних панела, прво их је куповао па продавао а од прошле године их производи. Одлуци да започне тај посао помогло је и то што је био један од 220 предузетника који су добили прве кредите уз бесповратна средстава.

"Прво вам треба добра идеја, а по мом мишљењу то су послови у вези са произвидњом", наводи Едвин Хоџић из новопазарског предузећа "Еко енерџи 016".

За петсто милиона динара, од тога 150 милиона бесповратно, могу да конкуришу они који посао тек почињу или су га покренули у току прошле године. У министарству кажу да је таква помоћ неопходна, јер су почетницима банкарски кредити недоступни.

"Овим средствима привредници могу да финасирају набавку, улажу у реконструкцију и адаптацију постојећег простора, односно 20 одсто да искористе за набавку репроматеријала", истиче Катарина Обрадовић Јовановић из Министарства привреде.

За инвестицију од најмање 400 хиљада динара, предузетник добија 120.000 бесповратно. Он може конкурисати са инвестицијама до три милиона динара, а правна лица до шест милиона. Највећи износ бесповратних средстава је 1,8 милиона динара. Кредитни део враћа се у року од пет година.

Директорка Фонда за развој Слађана Бацковић каже да је каматна стпопа један и по одсто до три одсто, зависно од средстава обезбеђења, период отплате је четири године, уз једну годину грејс периода.

Корисници ових кредита, у случају проблема са пословањем, поступак гашења фирме неће моћи да покрену пре враћања кредитних средстава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи