Удружење банака: Кредитна задуженост становништва у порасту

Укупни кредити привреде, предузетника и становништва у Србији на крају јануара ове године износили су око 2.156 милијарди динара, што је 0,9 одсто мање него на крају децембра 2016. године, објавило је Удружење банака Србије.

Кредити предузећима износили су око 1.309 милијарди динара и за 1,8 одсто су мањи него у децембру прошле године.

"Мања кредитна задуженост привреде у јануару је сезонског карактера јер има мање радних дана, а можда и промене методологије обрачуна банкарских позајмица", рекао је на конференцији за новинаре генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић.

Он је истакао да је добро што је смањено учешће проблематичних кредита у укупним зајмовима на 16 до 17 одсто, при чему је удео проблематичних кредита привреде 20 одсто, а становништва 9,7 одсто.

По оцени Дугалића, проблематични кредити су смањени углавом продајом, а мањим делом отписом и отплатом.

Укупне позајмице грађана су у јануару повећане за 0,5 одсто, на око 800,8 милијарди динара, а за 1,6 одсто су смањени кредити предузетницима, на приближно 48 милијарди динара.

Међу кредитима становништва највећи раст је био зајмова за рефинансирање, 1,6 одсто, док су готовински кредити увећани за 0,2 одсто. У паду су били потрошачки кредити за 1,4 одсто.

Дугалић је истакао да грађани све мање користе чекове за плаћање роба и услуга, а све више картице. По подацима Удружења банака у 2016. години је реализовано око 7,7 милиона чекова, дупло мање него 2013. године.

На крају јануара каснила је отплата 11,4 одсто укупних кредита у Србији, што је за 0,1 одсто мање него на крају 2016.

Кашњење грађана и привреде у отплати кредита је као и на крају 2016. године и таквих позајмица је 6,8 одсто, односно 14,1 одсто, док су позајмице привреде у доцњи смањене са 15,3 на 14,6 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи