ПКС: Комбији не могу да обављају јавни превоз путника

Нови Закон о превозу путника у друмском саобраћају штити интересе корисника превоза, првенствено са аспекта њихове безбедности и сузбијања нелегалног обављања јавног превоза путника, саопштила је Привредна комора Србије, наводећи да се комбијима та делатност не може обављати.

Смањење нелојалне конкуренције и сивог тржишта један је од приоритета Владе и ПКС, саопштава ПКС и наводи да тај закон, ција је примена почела 12. фебруара, прописује да се јавни линијски и ванлинијски превоз путника може обављати искључиво аутобусом.

Додаје се да сви домаћи и европски прописи, који се односе на делатност јавног превоза путника, подразумевају возила категорије М2 и М3, односно аутобусе који имају више од девет места за седење, укључујући и место за возача, те да у складу са тим, комби возила која имају осам места за путнике и једно за возача категоришу се као путничка возила и не могу обављати делатност јавног превоза путника.

ПКС наводи да члан 13 новог закона прецизира шта подразумева нелегалан превоз путника, те да је ступио на снагу још у августу 2015. године.

Када је реч о линијском међумесном превозу путника, постоји око 200 превозничких предузећа са регистрованим редовима вожње, у међународном превозу тај број је око 120, док је на територији Србије регистровано око 9.000 аутобуса.

Одредбе новог закона, како објашњава ПКС, потпуно су усаглашене са Законом о безбедности саобраћаја на путевима, Законом о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима и пратећим подзаконским актима.

Закон предвиђа и увођење лиценци на основу пословног угледа, финансијске способности, професионалне оспособљености, капацитета и квалитета возног парка, а ПКС наводи да је у сектор путничког саобраћаја годинама инвестирано како би се ова делатност уредила и ефикасно пословала на тржишту, поштујући домаће и међународне прописе.

Превозници, додаје се, који се у складу са важећим законским актима, баве превозом путника, организовани су у Удружењу за саобраћај ПКС у Групацији за превоз путника у друмском саобраћају и аутобуске станице која настоји да допринесе стварању доброг пословног амбијента, у складу са законом, како би се увео ред на тржишту и повећала безбедност и квалитет услуге превоза.

ПКС планира да у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре организује седницу превозника друмског саобраћаја на којој ће бити представљене све новине закона.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се