Скупе малине

Откупне цене малине овогодишњег рода крећу се од 130 до 160 динара по килограму, због вискоке цене Србија би могла да остане без купаца у иностранству, изјавила је директор Пословне заједнице за воће и поврће Евица Михаљевић.

Откупна цена је висока и постоји бојазан да тржиште неће да прихвати ту цену, а већ има и пар отказаних уговора са купцима из иностранства, истакла је Михаљевић.

"Купци су стали и не реагују на ту цену", казала је она и додала да је цена малине у продаји чак 80 одсто виша него прошле године.

Михаљевићева је нагласила да је откуп малине почео "еуфорично" што није добро ни за произвођаче ни за прерађиваче, а због високе откупне цене Србија би могла да изгуби тржиште јер европска индустрија тражи "стабилност у снабдевању".

Она је подсетила да је прошле године подбацио род у Чилеу и Пољској, па је Србија била доминантна на тржишту малине, али је ове године род у тим земљама добар, што знатно мења позицију Србије на тржишту.

Михаљевићева је рекла да је до сада Србија извозила 95 одсто укупно произведене малине и додала да је овогодишњи род за 15 до 20 одсто мањи од прошлогодишњег, а према њеним речима, подбацио је и род вишње, који је ове године 25 до 30 одсто мањи него лане.

Откуп вишње је при крају, откупна цена се креће од 28 до 35 динара за килограм и око 80 одсто вишње овогодишњег рода ће у замрзнутом облику, или као концентрат, бити извезено на европско тржиште.

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво