Дел Амброђио: Модерна привреда се темељи на знању

Висок ниво образовања и професионалних способности и социјални мир су неки од главних услова због којих је могућност за иновације у Швајцарској на тако високом нивоу, рекао је државни секретар за образовање, истраживање и иновације Швајцарске Мауро дел Амброђио.

На презентацији "Образовање, истраживање, иновације - пример Швајцарске" Дел Амброђио је рекао да је Швајцарска мала земља и да може успети само ако је иновативна и улаже у образовање.

У склопу посете Србији Дел Амброђио је одржао предавање у коме је, на примеру Швајцарске, показао колико је за успешну привреду важно квалитетно образовање.

Неки од главних услова што је могућност за иновације у његовој земљи тако велика јесу друштвени мир, кавлитет инфраструктуре, мултиетничка средина, али испред свега то је висок ниво образовања, због чега се у њега много и улаже.

Нагласио је су у Швајцарској факултети јавни, а образовање и научна истраживање веома битни, што је допринело томе да Швајцарска буде у врху листе земаља по броју научних истраживања.

Како је рекао, привреда која је заснована на знању се ослања на иновације, информационо-комуникационе технологије, привредне подстицаје и институционални поредак.

Појединци и компаније треба да развијају нове идеје, да праве нове производе за домаће и за међународно тржиште, поручио је Дел Амброђио.

Сматра да компаније, да би стекле предност на тржишту, треба да запошљавају високостручне кадрове и да улажу у истраживање и развоје, као и да тиме утичу на раст привреде и запошљавање.

На предавању се обратио и шеф пројекта "Перформ" Мартин Диц.

Како је појаснио, то је пројекат Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) који спроводи организација "Хелветас Свис интеркорпорејшн" у партнерству са Универзитетом у Фриборгу из Швајцарске.

"Перформ" се фокусира на јачање улоге друштвених наука у процесу друштвено-економских реформи и решавању проблема у друштву.

У првој фази пројекта, која ће трајати до краја 2018. године, "Перформ" сарађује са националним, научним системима Србије и Албаније, а у наредним фазама постоји могућност да се пројекат прошири и на остале земље Западног Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво