Помоћ воћарима и виноградарима при куповини трактора

Поред субвенционисања младих пољопривредника, држава ће, први пут, од ове године субвенционисати и куповину трактора за воћарство и виноградарствао. Како би им се помогло да обнове застаралу механизацију и повећају принос по хектару, воћари и виноградари платиће половину инвестиције. Предност ће имати они који живе у сиромашнијим подручјима.

Да је на њивама, у воћњацима и виноградима застарела механизација показују подаци од пре четири године према којима у Србији има око 600.000 трактора од којих је чак 95 одсто старије од 10 година. И од 2,4 милиона прикључних машина, такође је исти проценат старији од деценије.

"Ја имам релативно стар трактор, који је стар 34 године, 539, а пошто имамо прилично површине под малином, под шљивом, јабуком и тако даље тај трактор је доста застарео и превазиђен је", рекао је воћар Радојица Рајевић из села Вигоште код Ариља.

И пре него што је конкурс за субвенције расписан, воћар Радојица Рајевић капарисао је трактор.

"Обавестили су ме да ће бити субвенција од стране државе за тракторе воћарске до 50 коњиских снага углавном ме је то одлучило да модернизујем се", објашњава Рајевић.

Избор модерних трактора је велики – са кабином и без ње, од 30 до 100 коњских снага, са додатном опремом. Зато су и пуне цене са ПДВ-ом од 15.000 до 50.000 евра.

"Интересовање је велико, мало недоумице чини то, ништа се не зна прецизно, само у најавама, нигде нема неко дефинисано упутство шта требају људи да раде, који су то услови да би добили субвенције", истакао је продавац Милован Јовановић.

Услови и упутства биће познати за две недеље, када ће бити расписан и јавни позив пољопривредницима.

"Нама је идеја да од 15. фебруара све буде у функцији, идеја нам је да сва пољопривредна газдинства обавестимо или путем писама или путем СМС порука, савремених средства комуникације, да свако добије информацију за чега може да конкурише", рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Надлежни појашањавају, за сада познату, процедуру конкурисања.

"Неки пољопривредни произвођач који жели да купи трактор прво поднесе захтев нашој управи за аграрна плаћања заједно са предрачуном, након тога Управа донесе посебну одлуку и каже – да, ви имате право то да набавите, имате рок од 60-90 дана то да реализујете. У том тренутку му се не исплаћују средстава. Кад он достави коначну фактуру, завршни рачун, кад набави ту опрему ми му вршимо повраћај 50-60 одсто средстава у зависности од територије где се налази", додао је Недимовић.

Воћарима се оно што уложе вишеструко може исплатити када модернизују механизацију. Нови трактори доносе и већи принос, а самим тим и већу зараду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво