Помоћ воћарима и виноградарима при куповини трактора

Поред субвенционисања младих пољопривредника, држава ће, први пут, од ове године субвенционисати и куповину трактора за воћарство и виноградарствао. Како би им се помогло да обнове застаралу механизацију и повећају принос по хектару, воћари и виноградари платиће половину инвестиције. Предност ће имати они који живе у сиромашнијим подручјима.

Да је на њивама, у воћњацима и виноградима застарела механизација показују подаци од пре четири године према којима у Србији има око 600.000 трактора од којих је чак 95 одсто старије од 10 година. И од 2,4 милиона прикључних машина, такође је исти проценат старији од деценије.

"Ја имам релативно стар трактор, који је стар 34 године, 539, а пошто имамо прилично површине под малином, под шљивом, јабуком и тако даље тај трактор је доста застарео и превазиђен је", рекао је воћар Радојица Рајевић из села Вигоште код Ариља.

И пре него што је конкурс за субвенције расписан, воћар Радојица Рајевић капарисао је трактор.

"Обавестили су ме да ће бити субвенција од стране државе за тракторе воћарске до 50 коњиских снага углавном ме је то одлучило да модернизујем се", објашњава Рајевић.

Избор модерних трактора је велики – са кабином и без ње, од 30 до 100 коњских снага, са додатном опремом. Зато су и пуне цене са ПДВ-ом од 15.000 до 50.000 евра.

"Интересовање је велико, мало недоумице чини то, ништа се не зна прецизно, само у најавама, нигде нема неко дефинисано упутство шта требају људи да раде, који су то услови да би добили субвенције", истакао је продавац Милован Јовановић.

Услови и упутства биће познати за две недеље, када ће бити расписан и јавни позив пољопривредницима.

"Нама је идеја да од 15. фебруара све буде у функцији, идеја нам је да сва пољопривредна газдинства обавестимо или путем писама или путем СМС порука, савремених средства комуникације, да свако добије информацију за чега може да конкурише", рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Надлежни појашањавају, за сада познату, процедуру конкурисања.

"Неки пољопривредни произвођач који жели да купи трактор прво поднесе захтев нашој управи за аграрна плаћања заједно са предрачуном, након тога Управа донесе посебну одлуку и каже – да, ви имате право то да набавите, имате рок од 60-90 дана то да реализујете. У том тренутку му се не исплаћују средстава. Кад он достави коначну фактуру, завршни рачун, кад набави ту опрему ми му вршимо повраћај 50-60 одсто средстава у зависности од територије где се налази", додао је Недимовић.

Воћарима се оно што уложе вишеструко може исплатити када модернизују механизацију. Нови трактори доносе и већи принос, а самим тим и већу зараду.

Остали аутори: Ивана Миљковић и дописници РТС-а
број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 12. феб 2017, 15:24) - Vocar [нерегистровани]

moz' da bude, al' ne mora da znaci...

Da sacekamo i taj 15. februar, pa da vidimo sta, gde, kako...
Ovo sto prica ministar je sve neodredjeno.
Da li je subvencija 50 ili 60% od cene bez PDV? Koja snaga traktora je obuhvacena subvencijom? Koliko sme da kosta traktor, sa PDV-om, da bi bio obuhvacen subvencijom?

Valjda je red da se informacija postavi na sajt Uprave za agrarna placanja, Trezora NBS, Ministarstva poljoprivrede, pa da narod moze da procita sve o subvenciji za traktore.

(понедељак, 30. јан 2017, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

10 godina

i nije nesto staro. Treba se malo modifikovati i nastaviti rad!

(понедељак, 30. јан 2017, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Којих трактора?,механизације? , ..домаћа-страна?

Домаћи одлични трактори; ИМТ, ИМР, ИМК,...Змај....- од домаћих произвођача одличне опреме...

Имамо одличне домаће машине, одличне!!! , али имамо лоше управљање домаћим предузећима, и дугогодишњи лош и недомаћински однос државних орана.