Ко је крив за високе рачуне за струју?

Електропривреда Србије наставља да истражује зашто су много већи износи на једном броју децембарских рачуна за струју. Обећавају да ће се пре краја месеца знати ко је одговоран. Сви грађани који су неоправдано добили увећане рачуне ће, кажу, бити обештећени – без обзира на то да ли су уложили рекламацију. С друге стране, из ЕПС-а подсећају на то да је рок за рекламације осам дана и да их је у Београду мање од 0,1 одсто.

На шалтерима Електродистрибуције Београд – гужва. Многи су затечени високим рачунима који су очитавани и у недељу, 1. јануара.

Грађани се жале на вишеструко увећане рачуне, иако, како кажу поједини, ложе ватру и не укључују бојлер.

"Три хиљаде киловата сам потрошила за један месец, немогуће", каже један Београђанка.

Због жалби грађана, децембарске рачуне за струју испитује Комисија за заштиту конкуренције.

"Обавештавамо јавност да ће Комисија испитати све наводе у вези с овим случајем. Уколико се установи да је реч о злоупотреби доминантног положаја, покренуће се поступак по службеној дужности ради утврђивања повреде конкуренције", наводи се у Комисији за заштиту конкуренције.

На основу тендера, од ЕПС-а је посао очитавања свих три и по милиона бројила у Србији добила једна фирма, Агенција за посредовање у запошљавању. На једној од њихових адреса у центру Београда, покушали смо да добијемо одговор на питања да ли су бројила очитана, ко су људи који то раде, а ко њих контролише. Обећали су да ће се јавити, али нису.

Иако у ЕПС-у кажу да нема тајни у вези са фирмом која је добила посао, о њој не желе да говоре.

"Према информацијама, постоји проблем с очитавањем, не могу да вам кажем ко је одговоран. ЕПС ће у свим случајевима обештетити грађане, каже Радован Станић, директор Дирекције ЕПС-а за гарантовано снадбевање.

Ресорни министар очекује да ће грешке настале на једном броју децембарских рачуна бити отклоњене у најкраћем року.

"Оно што је кључно јесте да ниједан грађанин неће бити оштећен уколико се кроз процес рекламације утврди да је ЕПС погрешио. Очекујемо брзе реакције, оцену тога шта се дешавало у појединим дистрибуцијама, отклањање грешака, али и анализу одговорности, уз смене оних који су довели до ове ситуације", рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике.

Генерални директор ЕПС-а Милорад Грчић не треба да поднесе оставку ако се потврде грешке у рачунима, већ они који су организовали и вршили очитавање струјомера, сматра председник Надзорног одбора ЕПС-а Бранко Ковачевић. Редовна седница Надзорног одбора је у понедељак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво