Почела модернизација Термоелектране и копова "Костолац"

ЕПС и кинеска корпорација ЦМЕК започели су другу фазу модернизације Термоелектране "Костолац", у оквиру које су предивђени проширење копа "Дрмно" и изградња трећег блока у "Костолцу Б". Та инвестиција вредна 715,6 милиона долара реализује се према српско-кинеском међудржавном споразуму. Рок за завршетак радова је три године.

Монтажом багерског система почели су послови на проширењу копа "Дрмно". Биће постављено чак 12 километара трака за транспорт угља.

"Монтажа рударске опреме је захтеван посао не само за реализацију већ и за упарвљање. ЦМЕК ће испоручити опрему светског квалитета која ће обезбезбедити безбедан рад будуће термоелектране", навео је Тонг ЗИГАНГ, помоћник председника Компаније ЦМЕК.

"Говоримо о систему који испуњава највише еколошке стандрде. Максимално је испоштован еколошки заштитни програм. И тај систем гарантује, када причамо о Костолцу, додатних три милиона тона угља годишње", рекао је Милорад ГРЧИЋ, в. д. генералног директора ЕПС-а.

Посао са Кинезима у Костолцу после три деценије обезбеђује земљи једно велико постројење за производњу струје. А проширење копа је услов за његову градњу.

Министар енергетике Александар Антић је најавио да ће Србија у наредних неколико година добити прво велико енергтско постројење од 350 мегавата, "које ће знано утицати на нашу енергетску сигурност".

Пројекат у Костолцу кинески ЦМЕК ради са немачком компанијом "Круп".

Посао је значајан јер доноси нова запошљавања. Гро радова на монтажи опреме и трака за угаљ овде на копу радиће српске фирме електро и машино градње.

Анализе показују да резерви угља, које омогућавају сигурну производњу струје, у "Костолцу" има за пола века.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво