Кредити у еврима или динарима – шта ће бити повољније

По коликим каматама ћемо се ове године задуживати, хоће ли поскупети кредити? Две године еврибор, камата на кредите у еврима, мирује, док се камата на кредите у динарима за исто време смањила. Хоће ли се такав тренд наставити и ове године и од чега то зависи?

Камата по којој се плаћају кредити у еврима – еврибор – ишао је наруку онима који су отплаћивали кредите протеклих година, јер није расла. Хоће ли и ове, зависи од бројних калкулација на светском тржишту. Од политичких прилика у Европској унији до цене нафте. Банкарима је тешко да прогнозирају хоће ли бити осцилација.

Верољуб Дугалић из Удружења банака Србије каже да банке праве различите сценарије – и ако дође до раста каматних стопа у еврима и пада каматних стопа у динарима.

"Најреалније је да ће се у кратком року задржати ове каматне стопе у еврима, а да ће постепено доћи до снижавања каматних стопа у динарима", сматра Дугалић.

И они који прате банкарско тржиште очекују да рате у еврима остану непромењене. Предлажу рефинансирање дугова од пре три или четири године, јер су каматне стопе значајно ниже. Они који тек планирају задужење, имају савет.

"Задужујте се ако баш морате у динарима, ако не постоји опција динарског задужења, онда је евро прва следећа опција", рекао је Душан Узелац са финансијског портала Каматица.

Задужења у еврима најчешћа су код стамбених кредита. Поједине банке нуде и динарске, али су и камате значајно више.

"То је добар показатељ да су банке спремне да се кладе, жаргонски речено, на динар на дужи рок, али управо такве ствари ће и ојачати динар првенствено код нас, јер ћемо ми више веровати у динар, а динар вреди онолико колико ми верујемо у њега", рекао је Узелац. 

Од поверења, али и инфлације, привредног раста и спољног дуга. Два од три параметра, стручњаци тврде, иду наруку динару. Зато су и, кажу, процене да би динарски кредити могли да појефтине реалне.

Исмаил Мусабеговић са Београдске банкарске академија каже да ако инфлација буде под контролом, као што је била у 2016. години, не очекује повећање камата, чак се може догодити да се референтна каматна стопа НБС смањи.

Како каже, то би практично довело до појефтињења кредита, а јефтинији кредити било да се ради о привреди или становништву утичу позитивно на економске активности.

"То значи – више ће се куповати, више ће се фирме задуживати да повећају производњу", објаснио је Мусабеговић.

У првих шест месеци ове године, тврде упућени, не треба очекивати ни поскупљење, ни појефтињење кредита.

За то време неће се решити политичке непознате у економској једначини – избори у Француској и Холандији, али и први потези новог америчког председника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи