Која српска роба је добродoшла у Кини

Кинеска банка убудуће ће пословати и у Србији. То је, кажу у обе земље, још једна потврда добре сарадње. Србија је један од 16 партнера Кине у оквиру модела сарадње те земље са земљама Централне и Источне Европе. Из ових земаља у другу економију света бележи константан раст. Српски је скроман, макар ако се упореди са онима који у размени са Кином имају чак и суфицит. Ових дана потписан је споразум који предвиђа да можемо да извозимо јагњеће и јунеће месо.

Нови пут свиле дуг 12.000 километара довео је воз пун робе из Кине у Велику Британију. Шпанија је такву линију искористила да у најмногољуднију земљу извезе вино, маслине, шунку. Србија је можда далеко од такве линије, али је Кина, ипак, заинтересована.

"Ми имамо намеру да увозимо млечне производе, вино, јагњеће и телеће месо", каже Ли Манчанг, амбасадор Кине у Србији.

За пет година сарадње извоз из 16 земаља Централне и Источне Европе у Кину порастао је за 173 одсто. Србија са извозом од 20 милиона долара каска за осталима, Бугарском која извози више од 600 милиона или словачком милијардом.

Новинар Борислав Коркоделовић, стручњак за Далеки исток, каже да је највише профитирала Словачка, која је једина земља која има суфицит у робној размени са Кином.

"Грешка Србије је, пре свега, што она нема нажалост довољно производа које може да понуди. И то би требало да се јасно стави до знања приватницима, малим и средњим предузећима", каже Коркоделовић.

Подстицај би могао да буде недавно потписани споразум о извозу меса. Преговараће се о млечним и другим производима.

"Ми смо у производњи шљива један од највећих произвођача на свету. Они имају толико тржиште да када би сваки Кинез јео по једну шљиву дневно они би за шест дана комплетан наш род појели", рекао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Ли Манчанг наводи да се договорио са кинеским министром пољопривреде да ће се убудуће повећавати извоз пољопривредних производа из Србије за Кину.

"После Кинеске нове године он ми је обећао да ће да пошаље три или четири стручне групе као делегацију у Србију", рекао је амбасадор.

Додатна шанса је и у томе што је због раста становништва, али и привреде, друга економија света постала водеће тржиште хране.

"Они су све богатије друштво, њихова средња класа се броји стотинама милиона људи, воле да купује ствари из иностранства, тамо застрашујуће цене добија мађарска говедина, таква би могла да буде и наша", каже Коркоделовић.

У моделу "16 плус један" више од 80 одсто извоза покрива пет најуспешнијих европских земаља. Србији би могао да буде циљ да буде у њиховом друштву.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво