Рудари "Ресавице" захвалили премијеру и позвали га у посету

Синдикат радника Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља "Ресавица" захвалио је премијеру Србије Александру Вучићу зато што је влада издвојила 1,5 милијарди динара за исплату сменског рада рударима.

У писму, које је потписао председник Синдиката Небојша Миленковић, наводи се да су средства, која су додатно издвојена из буџета Републике, решила дугогодишњи проблем сменског рада у предузећу.

"Рудари нису људи који се разумеју у високу политику, они само раде најтежи и најопаснији посао у држави, али свакако разумеју и цене Ваше залагање, енергију и одлучност да им помогнете, да останемо, радимо и живимо у пасивним крајевима Србије", пише у писму.

"У то име, а знајући да је Влада на чијем сте челу највише урадила до сада за наше предузеће, још једном се искрено захваљујемо и позивамо Вас да будете наш гост када Вам то време и обавезе дозволе", стоји у писму.

Реч је о средствима које је 29. децембра на рачун ЈП ПЕУ уплатило Министарство рударства и енергетике решењем Владе Србије из текуће буџетске резерве.

Генерални директор ЈП ПЕУ Стеван Џелатовић рекао је раније Танјугу да је исплата рударима за сменски рад почела 16. јануара.

"Исплата ће трајати мало дуже јер се ради о око 4.000 људи, али се надамо да ћемо до 1. фебруара исплатити све раднике", рекао је Џелатовић.

Ради се о дуговањима рударима из периода 2007-2014. године, због којих је у ЈП ПЕУ било велике пленидбе од стране судских извршитеља, који су пленили све од ископаног угља, рударске грађе и опреме до ствари у канцеларији директора и продавали их далеко испод тржишне цене, "да би се пре свега намирили адвокати".

Џелатовић је недавно рекао да су рудници ЈП ПЕУ "прошле године произвели 540.000 тона угља, а ове године је планирана производња од 580.000 тона".

"Ове године почећемо и са процесом затварања нерентабилних рудника: 'Вршке чуке', 'Јасеновца', 'Боговине' и 'Ибарских рудника'", рекао је Џелатовић.

Процес затварања трајаће око три до пет година, додао је Џелатовић.

Треба извадити сав угаљ из тих рудника, опрему, збринути раднике, објаснио је Џелатовић и додао да се у "Вршкој чуки" већ нема шта копати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво