Фискални савет: Вујовић погрешно тумачи наше ставове и анализе

Стварне оцене Фискалног савета знатно се разликују од тумачења министра и, уз све релевантне анализе, објављене су приликом оцене буџета за 2017. и Фискалне стратегије за период 2017-2019. године, саопштава Фискални савет Србије.

Фискални савет Србије је оценио да министар финансија Душан Вујовић погрешно тумачи ставове и анализе тог независног тела и да неосновано закључује да су оцене Савета паушалне.

"Стварне оцене Фискалног савета знатно се разликују од тумачења министра и, уз све релевантне анализе, објављене су приликом оцене буџета за 2017. и Фискалне стратегије за период 2017-2019. године", наводи се у реаговању Фискалног савета на изјаву Душана Вујовића у Бечу да су паушалне оцене Савета о прогнози раста бруто домаћег производа у Србији.

Наведено је да министар финансија погрешно интерпретира анализу кретања бруто домаћег производа (БДП) коју је спровео Фискални савет.

"Фискални савет никада није рекао да ће привредни раст у 2017. бити два одсто, како министар неосновано закључује. У анализи привредних кретања за 2016, а не за 2017. годину, јасно смо објаснили да остварена стопа раста БДП-а од око 2,7 одсто у себи садржи релативно висок и једнократан раст пољопривреде, због чега је прави тренд раста привреде у 2016, с којим се улази у 2017, око два одсто", истакао је Фискални савет и додао да то нису прогнозе Савета за 2017. годину.

У 2017. години Фискални савет очекује наставак убрзања привредног раста и достизање стопе раста БДП-а од три одсто, како прогнозирају и Министарство финансија, Народна банка Србије и међународне институције попут ММФ-а и Европске комисије.

"Убрзање привредног раста са два на три одсто био би добар резултат, али постоје и ризици да се то не деси", сматра Фискални савет, који је оценио да је оптималан трајни фискални дефицит за Србију који би требало достићи, 0,5 одсто БДП-а.

Фискални савет је навео да не предлаже да се достизање тог циљаног дефицита оствари одмах у 2017, "како погрешно тумачи министар", већ у 2019. години уз структурне реформе које би омогућиле достизање тог циља".

"Са идентичним циљаним дефицитом од 0,5 одсто БДП-а слаже се и Министарство финансија, једино што је план Министарства (из Фискалне стратегије) да се овај циљ достигне у 2020, а не у 2019. години како ми предлажемо", истакао је Фискални савет.

Министар финансија би, сматра Фискални савет, морао да објасни на основу чега тврди да су оцене Савета засноване на калкулацијама "по кратком методу", да нису "поткрепљене емпиријским подацима, ни добрим методама и моделима", односно, да објави своје калкулације по "дугачком" методу и емпиријски заснованим методама и моделима који би недвосмислено оповргли оцене Фискалног савета.

"У противном, изјаве министра би се морале оценити као паушалне", истакао је Фискални савет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара