Србији одобрен кредит од 182,6 милиона евра за јавни сектор

Одбор извршних директора Светске банке одобрио је Србији зајам од 182,6 милиона евра (200 милиона долара) за побољшање управљања јавним расходима и унапређењу ефикасности и финансијске одрживости јавних предузећа у области енергетике и саобраћаја, саопштила је та банка.

Први од два предложена зајма за развојну политику у области јавних расхода и јавних предузећа подржава вишегодишње напоре Владе Србије да подигне ефикасност и ефективност јавне потрошње и трансформише секторе енергетике и саобраћаја. Ове реформе су значајни стратешки циљеви у контексту процеса придруживања Србије Европској унији, наводи се у саопштењу.

"Ефикаснија јавна управа и јавна предузећа јесу неке од критичних карика које недостају да српска привреда буде пријемчивија за инвестиције", оценила је регионална директорка Светске банке за западни Балкан, Елен Голдстин и додала да ће реформе које финансира та банка помоћи да се привуку приватни инвеститори и допринеће стварању радних места.

Како је истакнуто у саопштењу, кад је реч о управљању јавним расходима, највећи изазов са којим се Србија суочава јесте побољшање квалитета јавних услуга, као што су образовање и здравство, уз истовремено држање под контролом укупних издатака за плате у јавном сектору.

"Овај програм подржава реформе које ће смањити јавне расходе и наћи решења за уска грла која спречавају квалитетније пружање ових кључних услуга грађанима Србије. Реформе укључују ревизију правног оквира и политика које се тичу запошљавања у јавном сектору, реформу система платних разреда, те структуиран приступ у прилагођавању броја запослених", навела је Светска банка.

Виши економиста Светске банке Ешли Тејлор је рекао да зајам за развојну политику пружа подршку спровођењу изазовних реформи које су од кључне важности за владин план фискалне консолидације и структурних реформи.

"Њихово успешно спровођење донеће корист домаћинствима кроз већу економску ефикасност и стварање основа за бржи раст и за отварање радних места у приватном сектору", оценио је Тејлор.

Светска банка је указала да јавна и државна предузећа у области енергетике и саобраћаја представљају значајан извор фискалног ризика и да су секторске реформе у Србији дуго одлагане услед системске институционалне слабости и јаких интереса.

"Усвајањем планова финансијске консолидације које подржава овај зајам влада је започела амбициозан програм реформи ових предузећа. Усвојене су прилагођене цене електричне енергије, уз пратеће мере заштите угрожених потрошача у домаћинствима, при чему се улаже напор да се унапреди оперативна ефикасност у предузећу за дистрибуцију струје кроз смањење трошкова за запослене", навела је Светска банка.

Похваљене су мере које су предузете у управљању државним железничким предузећима и смањење броја запослених.

"Остварен је важан напредак у спровођењу дуго одлаганих реформи у секторима енергетике и саобраћаја и од кључне важности је да се оне наставе и искористи замајац како би се постигла жељена трансформација, умањили фискални ризици и побољшало пружање услуга грађанима Србије", рекла је виши економиста Светске банке Клаудија Инес Васкес Суарес.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво