Пољопривредници из Шумадије спремни да пласирају производе у Кини

У оквиру посете Србији привредно-политичка делегација из Кине предвођена министром пољопривреде Хан Чагфуом боравила је и у општини Топола. Угостили су их највећи сточари, произвођачи вина, прерађивачи воћа и поврћа.

Породица Николић генерацијама се бави сточарством. На фарми крава и бикова, подигнутој по светским стандардима, годишње произведу 200.000 литара млека. Могли би и више, кажу, а у сарадњи са кинеским партнерима виде шансу у повећању броја грла, али и модернизацији произодње хране.

"Нас овде мучи уситњеност парцела и не видимо ту неку перспективу како то наводњавати, а ове су године луде, једне буде много кишовито, а после две-три буду сушне, и онда смо у великим проблемима да обезбедимо храну за стоку", каже Драган Николић, један од власника фарме говеда у Великој Трешњевици.

"Ми смо овде међу највећим произвођачима и млека и меса и мислим да имамо потенцијал да проширимо и млечност, имамо фарму за 100 бикова где може 120 грла да стане да се тови, имамо шансе и за извоз и за све", додаје Милан Николић, сувласник фарме.

Топола нуди сарадњу и у области туризма, пласмана воћа и вина, преради воћа и поврћа и подизању прерађивачких капацитета.

Планирамо да заједно са нашим кинеским партнерима покренемо кланичну индустрију поново у Тополи, или ћемо неку од оних старих кланица које су пропале поново покренути или ћемо радити такозвану гринфилд инвестицију, каже Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола.

Осим Тополе и Шумадије и други крајеви Србије имају шта да понуде кинсеким партнерима, извоз јунећег и јагњећег меса, воћа.

"Наш посао заједно са кинеским пријатељима је да уклономо бирократске баријере, говорили смо доста о извозу јунећег, јагњећег меса, исто тако воћарских производа, остало је млеко и млеко у праху и млеко за бебе, те сертификације да још да ускладимо", каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде у Влади Србије.

Воћари и пољопривредници из Тополе и Шумадије већ су спремни да своје производе пласирају на кинеском тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи