Круљ: Сусрет Вучића и Си Ђинпинга указује на имиџ Србије у свету

Саветник у Влади Србије и професор на белгијском универзитету у Лувену Владимир Круљ каже за РТС да је изузетно важно да Србија учествује на Светском економском форуму у Давосу и додаје да сусрет премијера Александра Вучића са кинеским председником Си Ђинпингом указује на то како Кина гледа на Србију.

Поред тога што је кинески премијер први пут у Давосу, он је и централна личност на овогодишњем форуму, рекао је Владимир Круљ гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да је веома важно то што ће се српски премијер Александар Вучић током првог дана састати са Си Ђинпингом.

"То указује на то како Кина гледа на Србију, али указује и на имиџ Србије", рекао је Круљ.

Упитан о сарадњи Србије и Кине и најављеним разговорима о РТБ "Бор" у Давосу, Круљ је рекао да је охрабрујуће то што за ту компанију постоји интересовање кинеске економије и кинеског председника.

"У западним медијима се све више прича о новом 'путу свиле'. Када га посматрамо, он спаја кинеска тржишта са тржиштима у Западној Европи. Тај коридор пролази и поред Србије", рекао је Круљ.

Коментаришући састанак са Џозефом Бајденом, Круљ је рекао да је то добра политика наше државе која прави континуитет сарадње са одлазећом и новом аминистрацијом САД.

Говорећи о темама Економског форума, Круљ је навео да се оне пре свега односе на то како би свет требало да се развија како би се постигао равномеран економски развој.

Упитан да прокоментарише критике да је Давас елитни скуп на којем се само говори о проблемима али се они не решавају проблеми, Круљ је кроз шалу навео да би било одлично када би између два Давоса проблеми били решени.

Битно је да да се чује какве су алтернативе и да ми будемо део тога, рекао је Круљ.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво