Давос: Кључни циљ треба да буде повећање животног стандарда

Светски економски форум у Давосу je у данас објављеном извештају позвао светске владе да као кључни циљ ставе повећање животног стандарда грађана, а не као до сада само економски раст.

У извештају објављеном пред сутрашње званично отварање форума оцењује се да већина земаља "пропушта важне прилике да побољша економски раст и истовремено смањи неједнакост", која је једна од кључних тема овогодишњег скупа.

Форум је објавио и да усмеравање пажње на економски раст, што је био случај последњих година, више не служи сврси и предложио да се политка преусмери на "ефективне одговоре на несигурност и неједнакост које прате технолошки развој и глобализацију".

Оснивач елитног политичког и привредног окупљања у Давосу Клаус Шваб рекао је да се 47. Светски економски форум у том швајцарском градићу одржава у "невероватном историјском тренутку" када трансформација погађа индустрију и друштво, преносе агенције.

Обраћајући се делегатима у Давосу, Шваб је рекао да светом влада песимизам и позвао их да у будућност гледају пуни самопоуздања, да поправе недостатке у капиталистичком систему и да дугорочно размишљају.

Према извештају хуманитарне организације Оксфам, неколицина најбогатијих људи на свету поседује колико и половина човечанства.

"То је невероватно! Осам најбогатијих на свету, поседује колико и 3,6 милијарди људи. Сулудо је да многи богаташи и велике компаније избегавају плаћање пореза преко пореских рајева. Радници морају да буду боље плаћени", рекао је Макс Лоусон из Оксфама.

На Светском економском форуму, који званично почиње сутра и траје до 20. јануара, очекује се учешће око 3.000 политичких и економских светских лидера, међу којима ће бити и премијер Србије Александар Вучић.

Швајцарско село Давос, у коме се Светски економски форум одржава, током целе године изгледа као и свако друго алпско скијашко село, али се пред почетак скупа политичких и економских лидера претвара се у тврђаву. Барикаде, јаке снаге полиције и обезбеђења, пунктови за проверу, ограничења налета летелица, само су неке од мера безедности.

Процењује се да је укупна цена обезбеђивања Давоса око девет милиона швајцарских франака (долара).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи