Да ли је обавезно чланство у ПКС уставно?

Од 1. јануара све фирме и предузетници из евиденције Агенције за привредне регистре аутоматски су чланови Привредне коморе Србије и у обавезни су да плаћају чланарину. Међутим, има привредника који тврде да је противуставно то што су законом приморани да буду чланови коморе. С друге стране, у комори истичу да ће сада лакше моћи да представљају привреду пред државом и на тржишту.

Не по сопственом избору, већ по сили закона, тако се од ове године постаје члан Привредне коморе Србије. Они који то не желе сматрају да је такво решење неуставно, као и да комора не заступа интересе привреде. Зато, кажу, неће плаћати чланарину.

"Никад Привредна комора ниједном речју није се супротставила новим захватањима из привреде, поготово не Влади која јој је омогућила преношењем институционалних овлашћења огромне приходе, па зашто би се она супростављала неком ко јој даје све, привредници би плаћали оно као и сваки разуман човек од чега имају корист", каже Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа.

Да је, рецимо, наш саговорник раније био члан Привредне коморе, можда би могао да утиче на то да се одредба о обавезном чланству избрише из тадашњег предлога закона јер се чланови коморе питају о прописима који се односе на њих, кажу у Привредној комори Србије. Истичу и да привредницима помажу у пословању, да изађу на страна тржишта, наступе на сајмовима, успоставе контакте.

"Можемо да кажемо да радимо објективно и стручно само ако репрезентујемо привреду у целини. Закон јесте практично потпуно у складу са таквим законским решењима која се примењују рецимо у Немачкој, Аустрији, уз неке наше спрецифичности које су практично специфичности наше привреде, наше економије"; наводи Михаило Весовић из Привредне коморе Србије.

Али није у складу са највишим правним актом Србије, убеђени су они који су поднели иницијативу Уставном суду да оцени уставност спорне одредбе Закона о привредним коморама.

"Обавезно чланство није у складу са Уставом због тога што је нашим Уставом прописано да свако има право да остане изван сваког удруживања и то је разлика у односу на системе који познају обавезно чланство попут Немачке, Аустрије, Француске", каже Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости.

Било да су нови или стари чланови Привредне коморе Србије, највећи део њих ове године ослобођен је плаћања чланарине, што не значи да већ следеће неће добити признаницу или да садашња висина чланарине неће претрпети промене. Чланарина за оне који су у обавези да је плате креће се од 3.600 динара до 2,2 милиона динара годишње. Ко буде избегавао да плати, могао би да буде санкционисан.

"Скупштина Привредне коморе Србије ће формирати комисију која ће бити састављена од привредника и они ће донети одлуку на који начин ће третирати оне чланове који не испуњавају своју чланску обавезу", каже Михаило Весовић.

У међувремену, чека се одговор Уставног суда. Док Уставни суд не одлучи да ли је обавезно чланство у Привредној комори Србије уставно, Удружење за заштиту уставности и законитости предлаже да тај суд привременом мером забрани комори да наплаћује чланарину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво